back to top
2024. május 01. 18:27
KezdőlapMotoGPA Honda főnöke elárulta, terveik szerint mikor fognak a pilótáik újra futamgyőzelmekért...

A Honda főnöke elárulta, terveik szerint mikor fognak a pilótáik újra futamgyőzelmekért harcolni

Alberto Puig, a Repsol Honda csapatfőnöke abban reménykedik, hogy az idei szezon közepén már mindkét pilótájuk dobogós helyezésekért és futamgyőzelmekért fog majd harcolni. Puig szerint a lemaradásuk csökkentéséhez eredményesen kell kihasználniuk a megkapott koncessziós jogokat.

Nehéz lenne azt állítani, hogy sikerekben gazdag volt a 2023-as MotoGP-szezon a Honda számára. A gyártó csupán egyetlen győzelmet könyvelhetett el, ráadásul azt nem a Repsol egyik pilótája, hanem az ügyfélcsapatnál, az LCR-nél versenyző Álex Rins aratta az Amerikai Nagydíjon. A gyári istálló legutóbb Marc Márquez 2021-es misanói diadalakor ünnepelhetett.

Mi következik a Marc Márquez-korszak után? – bemutatta idei festését a Repsol Honda

A Repsol Honda idei arculatának keddi bemutatóján Alberto Puig, az istálló csapatfőnöke megkapta azt a kérdést, hogy szerinte mikor állhat majd újra a dobogó tetejére az egyik pilótájuk. „Bárcsak tudnám, hogy mikor fogunk újra futamot nyerni. Amikor erről gondolkozunk, észben kell tartanunk azt az eléggé nyilvánvaló dolgot, hogy nagyon rossz helyzetből indulunk – mondta Puig a Todocircuito.com szerint. – Az elmúlt évek nem alakultak túl jól nekünk. Ennek persze számtalan oka volt, de most nem ez a lényeg.”

„Jelenleg az a legfontosabb, hogy egyértelműen sikerült leraknunk egy eredményes felzárkózási folyamat alapjait. A koncessziós jogokról szóló új megállapodás azért jött létre, hogy azok a csapatok, amelyek most le vannak maradva, azok fel tudjanak zárkózni az élmezőnyre. Ettől azt várják, hogy sokkal kiegyenlítettebb lesz a mezőny, a bajnokság pedig izgalmasabbá válik. Nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy megpróbáljuk minél eredményesebben kihasználni ezt a lehetőséget.”

„Azt reméljük, hogy a szezon első felében sikerül majd jelentősen csökkentenünk a legjobbak és köztünk most meglévő különbséget. Nagyon jó lenne, ha az idény közepe, vagyis a nyár után már mind Joan [Mirnek], mint Luca [Marininek] lenne lehetősége dobogós helyezésekért harcolni, és futamokat nyerni. Ez a csapat és egyben a pilótáink legfőbb célja.”

Marini Honda-pilótaként megismételné Marc Márquez sikereit, bár inkább Rossi és Pedrosa inspirálták

Az biztos, hogy az idei szezonban nem Márquez lesz az, aki megtöri a japán istálló nyeretlenségi sorozatát, hiszen a nyolcszoros világbajnok 2024-ben a Gresinit erősíti. Viszont a spanyol pilóta csak egy évre írt alá az olasz csapattal, ezért már többen felvetették annak a lehetőségét, hogy 2025-ben akár vissza is térhet majd a Hondához. Azonban amikor a bemutatón megkérdezték tőle, hogy valóban lehetséges-e ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása, Puig csak annyit válaszolt, hogy „nem tudom”.