2024. április 28. 05:56
KezdőlapMotoGP„Hazudik” az eredményjelző? – Marc Márquez a gyári Ducati főnöke szerint is...

„Hazudik” az eredményjelző? – Marc Márquez a gyári Ducati főnöke szerint is visszafogta magát

A jelenleg szakértőként dolgozó expilóta, Simon Crafar után Davide Tardozzi is kételyeket fogalmazott meg Marc Márquez valós erejével kapcsolatban. A gyári Ducati csapatfőnöke szerint a spanyol versenyzőben nagyobb a potenciál, mint amit Malajziában megmutatott.

Marc Márquez 11 év után elhagyta a Hondát, és idén a mezőny legjobb motorján, a Ducatin fog versenyezni a Gresini színeiben. Bár az olasz gyártó tavalyi versenygépén fog ülni, a 31. születésnapját éppen a mai napon ünneplő motorost sokan így is a 2024-es MotoGP-világbajnokság egyik, ha nem a legnagyobb esélyesének tartják.

„Úgy vezeted, mint a Hondát” – íme Bagnaia és Marc Márquez beszélgetése (videó)

A spanyol versenyző a sepangi teszten ülhetett fel idén először a Desmosedici GP23-asra. Összességében a hatodik helyet szerezte meg, ami sokak szemében tűnhet úgy első látásra, hogy elmaradt a várakozásoktól. Davide Tardozzi azonban úgy véli, ez még messze van Márquez maximumától, és Malajziában az ellenfelek nem láthatták azt, amire ténylegesen képes.

„Marc? Ő egy nyolcszoros világbajnok – nyilatkozta a gyári Ducati csapatfőnöke. – Ő Marc Márquez, a történelem egyik legnagyobb bajnoka. Szerintem nem sieti el a dolgot. Még nem mutatta meg, hogy ki is ő [valójában]. Felhasználja az időt, amire szüksége van ahhoz, hogy a maximális szinten motorozzon. Marcban nagyobb lehetőség rejlik, mint amit Malajziában láttunk.”

Egy szakíró szerint Marc Márquez direkt tévesztett meg mindenkit a teszten nyújtott teljesítményével

Nem a 65 esztendős szakember volt az első, aki ehhez hasonló gondolatot fogalmazott meg. A korábban az 500 köbcentiméteres világbajnokság mezőnyében szereplő, az 1999-es Brit Nagydíjat megnyerő, jelenleg szakértőként dolgozó Simon Crafar kijelentette, Márquez szándékosan rejti el valós tudását a többiek elől. Az új-zélandi expilóta két érvvel is igyekezett alátámasztani gondolatmenetét: egyrészt a többiekkel ellentétben friss gumikon sem ment rá a lehető leggyorsabb körre, másrészt az utolsó kanyart mindig szokatlanul szélesen vette.

Crafar Tardozzi szavaira egyetértően reagált. „Mindannyian tudtuk – kezdte, majd hozzátette, szerinte Márquez inkább az alapokat fektette le Sepangban. – Módszeresen dolgozott. A valódi munka, amit elvégzett, az hetvenkét kör volt, és a hosszú etapok, amikor mások már megálltak. Jól elvégezte a házi feladatot. Katarra ott lesz [az elején].”

Ami Márquez tényleges teljesítményét illeti, valóban vannak arra utaló jelek, hogy szándékosan „hazudtolja meg” az eredményjelzőt. A sprintszimulációk során ugyanis az ötödik helyen végzett a körátlagokat tekintve, megelőzve többek között csapattársát és egyben öccsét, Álex Márquezt, aki tavaly megnyerte a szombati viadalt Sepangban.