back to top
2024. május 09. 13:17
KezdőlapMotoGPMarc Márquez „durván” viselkedett az embereivel, amikor elbúcsúzott a Hondától

Marc Márquez „durván” viselkedett az embereivel, amikor elbúcsúzott a Hondától

Marc Márquez őszintén beszélt arról, hogy milyen volt az utolsó közös futamhétvégéje a Hondával. A nyolcszoros világbajnok ismét megemlítette annak a lehetőségét, hogy egy napon visszatér a japánokhoz.

Azok után, hogy tavaly egy dokumentumsorozat készült Marc Márquezről, nemrég egy újabb alkotás jelent meg róla a DAZN-on, ’Marc. Revelado’ címmel. A 31. születésnapját éppen a mai napon ünneplő versenyző ebben felelevenítette pályafutása legfontosabb mozzanatait, valamint betekintést nyújtott az emberi oldalába is.

Marc Márquez szerint nem rajta múlik, hogy kibéküljenek Rossival

Természetesen nem maradhatott ki a legutóbbi futamhétvégéje, a tavalyi szezonzáró sem, hiszen ekkor teljesítette utolsó versenyét a Honda színeiben. A sprinten a harmadik helyen ért célba, másnap viszont Jorge Martín kiütötte őt, így nem tudott szépen búcsúzni a japán márkától. Márquez igyekezett függetleníteni magát a helyzettől, de előfordult, hogy ennek mások látták a kárát.

„Ez nagyon friss – jelentette ki. – Ez egy szakítás, és fel kell állni belőle. Érzelmi szempontból nagyon nehéz hétvége volt. Sokat dolgoztam mentálisan, többet, mint a pályán, hogy elszakadjak ettől az egésztől. Az embereimmel, azokkal, akik eljöttek meglátogatni, »durva« voltam. A kamionomban voltam, és senkiről semmit nem akartam tudni, mert a legszebben akartam elbúcsúzni a pályán, és szerintem jó hétvégém volt annak ellenére, ami vasárnap történt.”

Fentebb mi is úgy fogalmaztunk, hogy Márquez az utolsó versenyét teljesítette Valenciában a Hondával. Ugyanakkor korábban már beszélt arról, hogy ő nem feltétlenül tekinti véglegesnek a búcsút a gyártótól, bár arról nem ejtett szót, hogy milyen feltételeknek kellene megvalósulniuk a visszatéréshez. Ugyanakkor a filmben is kifejtette, hogy nem zárkózik el az esetleges újbóli házasságtól.

„Nem szeretnék »viszlátot« mondani, hanem inkább azt, hogy »viszlát később« – fogalmazott, majd leszögezte, tisztában van vele, hogy ezeket az éveket nem fogja felülmúlni. – Meglátjuk, hogy ez lehetséges-e, vagy sem. Ez életem csapata, »sportolói pályafutásom istállója«, mert bárhová is megyek, nem fogok tudni annyi bajnoki címet szerezni, amennyit ezzel a csapattal elértem.”

Márquez mindössze egyvalakit vihetett magával szűkebb csapatából. Ez az embert Javi Ortiz, vagyis versenymérnökétől, Santi Hernándeztől is el kellett búcsúznia. A két fél még a Moto2-ben kezdett el együtt dolgozni, így nem véletlen, hogy az évek során nem csupán szakmai szinten alakult ki közöttük szoros kapcsolat.

„Sokat segített nekem a személyes döntések meghozatalában, nem csak a pályán – jelentette ki a spanyol versenyző. – Amikor otthon történt velem valami, vagy problémám volt, felhívtam őt. Nem tudom elmondani, mit mondott, amikor elbúcsúzott tőle, jelenleg a Gresini Racing alkalmazottja vagyok, ő pedig a Repsol Hondáé. Én elmentem, Joan Mir pedig felkérte Santit versenymérnöknek, mert jó. Mindig is barátként beszéltünk egymással, és az ember egy barátnak mindig jót akar.”

„Hazudik” az eredményjelző? – Marc Márquez a gyári Ducati főnöke szerint is visszafogta magát

Márquez egy Ducatit fog vezetni ebben a szezonban, vagyis a mezőny legjobb motorján fog ülni. Persze hozzá kell tenni, hogy egy tavalyi változatról van szó, de sokan így is azt várják tőle, hogy minimum harcolni fog a világbajnoki címért. Azonban ő sokadszorra is próbálta lehűteni a kedélyeket, és csökkenteni a vele szemben támasztott elvásárokat.

„Márkát váltottam, az emberek részéről pedig nagy az izgalom – összegezte a helyzetet. – Azt mondják nekem, hogy »meg fogod nyerni a világbajnokságot«. Én erre azt mondom nekik, hogy két éve nem nyertem futamot, 2021-ben volt az utolsó győzelmem. Ha két éve nem nyertem versenyt, nem várhatom azt, hogy bajnokságot nyerjek, először építkeznem kell. Nem fogjuk a ló elé tenni a szekeret.”