back to top
2024. május 04. 06:10
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint nem rajta múlik, hogy kibéküljenek Rossival

Marc Márquez szerint nem rajta múlik, hogy kibéküljenek Rossival

Marc Márquez szerencsésnek érzi magát, hogy együtt versenyezhetett Valentino Rossival, de ami a viszonyuk helyrehozását illeti, szerinte egykori riválisának térfelén pattog a labda. A nyolcszoros világbajnok elmondta, kiket tart az idei szezon legnagyobb esélyeseinek, valamint arról a bizonyos valenciai mosolyáról is szót ejtett.

Új dokumentumfilm készült nemrég Marc Márquezről. A DAZN ’Marc. Revelado’ című alkotásában a spanyol versenyző fényképeken keresztül tekint vissza pályafutásának legmeghatározóbb pillanataira, illetve a közelmúltbeli kihívásokra. Ennek során valamilyen szinten a személyes oldalát is megmutatja a nézőknek.

Természetesen nem maradhatott ki a rivalizálása a 45. születésnapját éppen ma ünneplő Valentino Rossival. A MotoGP-korszak két legeredményesebb pilótája soha nem csatázott a bajnokságért, ám az olasz legenda szurkolói szerint Márquez beleszólt a 2015-ös idény alakulásába, amikor Sepangban folyamatosan oda-vissza előzgették egymást, és ez végül egy ütközéssel, majd egy vitatott büntetéssel, végül pedig Rossi elbukott vb-címével végződött. A felek azóta kifejezetten rossz viszonyban vannak, de Márquez ennek ellenére is hálás, hogy egy pályán lehetett korábbi ellenfelével.

Valentino Rossi még mindig dühös Marc Márquezre, állítja egy MotoGP-pilóta

„Szerencsés voltam, hogy szembenézhettem vele, hogy le tudtam győzni, hogy az egyik évben kikaptam tőle, és hogy osztozhattam vele a pályán, hogy tanulhassak tőle – nyilatkozta Rossiról, majd hozzátette, ami az esetleges kibékülésüket illeti, szerinte nem neki kell megtennie a következő lépést ennek érdekében. – Nem rajtam múlik.”

Rossi persze már a múlt, most pedig egy másik olasz motoros, Francesco Bagnaia van a csúcson, aki az előző két évben megnyerte a MotoGP-világbajnokságot. Tavaly Jorge Martínnal vívott nagy csatát, amely csak az utolsó futamon dőlt el. Nem véletlen, hogy Márquez szerint idén is ők lesznek a legnagyobb esélyesek, de egy harmadik nevet is megemlített.

„Ők azok a versenyzők, akiket meg kell verni, ők azok, akik a legkomplettebb szezont teljesítették 2023-ban – fogalmazott. – Pecco a kiegyensúlyozottság és a helyzetek menedzselése terén, Martín pedig a sebesség tekintetében. Ők biztosan ott lesznek, a harmadik versenyzőnek pedig Brad Bindert mondanám, a KTM fejlődésétől függően.”

Bagnaia helyett Martínra hasonlítana Marc Márquez, aki az ágyában is „gyorskörön volt”

Persze kérdés, hogy a Ducatihoz igazoló Márquez fel tudja-e venni velük a versenyt. Sokan jó jelnek értelmezték, amikor a valenciai teszten az első etapja után belemosolygott a kamerába a garázsban, ám szerinte ebbe nem kell ennyit belelátni. „Sok helyen láttam a fotót, de nem arról szólt, hogy »készüljetek fel« – magyarázta. – Majd meglátjuk, mi lesz belőle. Annak szólt a mosoly, hogy egy nagyon nehéz és kockázatos döntést hoztam, és elhagytam életem csapatát, hogy ott lehessek. Valamit éreznem kellett az első etapnál, és éreztem is.”