2024. április 27. 08:43
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu a végén állt az élre a Superbike-teszten, Bautista a középmezőnyben, Rea...

Razgatlıoğlu a végén állt az élre a Superbike-teszten, Bautista a középmezőnyben, Rea bukott

Toprak Razgatlıoğlu zárt az élen a Superbike-világbajnokság Phillip Island-i tesztjén, megelőzve Nicolò Bulegát és Andrea Locatellit. Álvaro Bautista nem sokat töltött a pályán, míg Jonathan Rea és Iker Lecuona bukott, utóbbinak ezzel véget is ért a nap érdemi része.

Eredetileg egyszerre rendezték volna a Superbike- és a Supersport-világbajnokság Phillip Island-i tesztjét hétfőn és kedden. Azonban logisztikai problémák miatt a kisebb kategória pilótái hétfőn, míg a nagyok kedden vehették birtokba a pályát, ami a gyártóknak és a csapatoknak nem jött jól, hiszen így nem tudják összehasonlítani a különböző napokon elért köridőket. Ráadásul a 2 és fél óra helyett csak 30 percet pihenhettek a délelőtti és a délutáni etap között, hogy legalább ennyi időt visszanyerjenek.

Előzetesen nem lehetett tudni, hogy a mezőny milyen teljesítményre lesz képes, hiszen decemberben újraaszfaltozták a pályát. Azóta pedig csak az ausztrál Superbike-bajnokság néhány versenyzője tesztelt rajta február elején. Azonban hamar kiderült, hogy a pálya sebességének meglehetősen jót tett a felújítás.

Elsőként Philipp Öttl gurult ki a garázsból, majd 15 perc után az eltiltásából visszatérő Andrea Iannone volt az első, aki bement 1:31 másodperc alá. Fél óra után aztán a BMW-hez igazoló Toprak Razgatlıoğlu már 1:29.904-nél tartott, amivel már jobb volt Jonathan Rea 2019-ben elért 1:30.075-ös idejénél, amely máig a versenyben futott leggyorsabb kör. A török pilóta márkatársa, Garrett Gerloff némi fennakadást okozott az első óra végén, amikor motorjából elkezdett folyni az olaj. A legrosszabbul viszont Iker Lecuona járt, aki balesetet szenvedett, és megsérült a bal válla, aminek következtében számára véget ért a nap. A spanyol pilóta ugyanakkor ott akar lenni a hétvégi szezonnyitón.

A címvédő Álvaro Bautista teljes mértékben kihagyta az első órát, de mindössze öt kör kellett neki, hogy az első háromba kerüljön. Azonban délelőtt ezúttal sem ő, hanem csapattársa, az újonc Nicolò Bulega villogott igazán: azok után, hogy bő két órát követően Iannone gyorsabbnak bizonyult Tom Sykes 1:29.230-as Superbike-pályacsúcsánál, a gyári Ducati versenyzője 1:28.962-vel átvette a vezetést. 15 perccel a szünet előtt pedig már 1:28.890-nél tartott, amivel ő zárta az élen a délelőtti szakaszt.

Ami a délutánt illeti, a Pirelli, a világbajnokság kizárólagos gumiszállítója arra kérte a csapatokat, hogy teljesítsenek hosszú etapokat, hogy lássák, mire képesek a gumik. A SPEEDWEEK.com arról számolt be, hogy ebből a szempontból van némi pesszimizmus a paddockon belül, ugyanis sokan attól tartanak, hogy a hátsó abroncs nem bír ki egy teljes versenytávot anélkül, hogy ne produkálna komoly visszaesést.

Az első 2 és fél órában a megmaradt huszonkét versenyzőből mindössze négyen javítottak a délelőtti idejükhöz képest. 78 perccel a vége előtt egyébként rendkívül szoros volt az állás, hiszen az eredményjelző első hét helyezettjét csupán 111 ezred választotta el egymástól. Az utolsó háromnegyed órában viszont sokan faragtak az idejükből.

Andrea Locatelli például olyannyira, hogy 1:28.835-tel az élre ugrott, de aztán Bulega visszavette a vezetést, miután előbb 1:28.669-es, majd 1:28.585-ös kört motorozott. Végül azonban nem a Supersport-vb tavalyi győztese lett az első, hanem a BMW legnagyobb örömére Razgatlıoğlu, aki a hajrában 1:28.511-ig jutott. A szakértők szerint a mostani köridők alapján könnyen lehet, hogy a hétvégi Superpole-on 1:27-es időket is láthatunk.

Bautista csupán hetedik lett, és nem sokat töltött a pályán, ám sokan továbbra is azt gondolják, hogy a spanyol versenyző csak altat, és hétvégén megmutatja valós tudását. A mezőny harmadik Superbike-világbajnoka, Rea nagyot esett, és megzúzódott a térde. A brit versenyző ugyan visszaült a motorra, de csak tizenötödikként zárt. Ettől nem feltétlenül kell kétségbeesnie, ellentétben a Hondával, amelynek a legelőrébb végző versenyzője, Xavi Vierge is csak a tizenhatodik pozícióban zárt, 1,466 másodperccel lemaradva Razgatlıoğlutól.

A Superbike-vb Phillip Island-o tesztjének végeredménye