2024. április 28. 16:58
KezdőlapSuperbikeTestvére már a levezető körön gratulált Alex Lowesnak, aki mindenkit meghívott egy...

Testvére már a levezető körön gratulált Alex Lowesnak, aki mindenkit meghívott egy italra

Alex Lowes szerint kockázatos manőver volt az Álvaro Bautista elleni előzése a Superbike-vb Phillip Island-i fordulójának második futamán. A címvédő nem számított rá, hogy ennyire jó teljesítményre lesz képes, Danilo Petrucci pedig kiemelte, hogy végre sikerült dobogóra állnia az általa kedvelt helyszínen.

Emlékezetes versenyt hozott a Superbike-világbajnokság Phillip Island-i hétvégéjének második futama. Jonathan Rea a bukása után szerencsére jól van, így nyugodtan lehet értekezni az egyéb eseményekről: mindenekelőtt arról, hogy Alex Lowes a Superpole verseny után ismét nyerni tudott, méghozzá egy óriási manővernek köszönhetően.

Rea-t hordágyon vitték le, Razgatlıoğlu motorja elfüstölt, Alex Lowes nyerte a drámai futamot

A Kawasaki pilótája a viadal elején peches volt, ugyanis Toprak Razgatlıoğlu motorblokkja közvetlenül előtte füstölt el, és mivel a külső ívre szorult, több pozíciót is veszített. Az újraindítás után viszont jó tempót produkált, és a hajrára utolérte Álvaro Bautistát. Igaz, Andrea Locatelli ott volt mögöttük, és az utolsó körben úgy tűnt, hogy ő lehet veszélyes a brit versenyzőre.

A Yamaha motorosa támadott is, de ennek az lett a vége, hogy bukott. Nem sokkal később aztán Lowes a külső íven, egy szenzációs manőverrel utasította maga mögé a címvédőt, aki aztán a célegyenesben nem tudta legyorsulni, így maradt a második helyen. A 33 éves versenyző ikertestvére, Sam Lowes már a levezető körön gratulált fivérének.

„Őrült futam volt – nyilatkozta a futamgyőztes a leintés utáni interjúk során. – Mindenekelőtt remélem, hogy Jonathan rendben van. Közeli barátok vagyunk, szóval ez a legfontosabb dolog. Őrült verseny volt. Toprak blokkja előttem adta meg magát a viadal első részében, kicsit visszaestem, de erős volt a tempóm. Tudtam, hogy a sebességem megvan. Szerintem ez kicsit a kezemre játszott, hogy a Kawasaki rendkívül jól bánt a gumikkal, ami elég furcsa, mert sok futamon visszaesünk a végén. Láttam, hogy Álvaro kicsit küszködik. A kilences kanyarban védekezett, és nem tudta ugyanolyan sebességbe visszahozni a motort. Valószínűleg kicsit kockázatos megmozdulás volt kívülről, de hihetetlenül boldog vagyok. Nem számítottam rá, hogy mindkét mai versenyt megnyerem, de határozottam elfogadom. Ha este találkozunk, akkor a vendégeim vagytok.”

Bautista a szombati bukása után a Superpole versenyen javított, és a negyedik helyen zárt. A piros zászlós megszakítás pillanatában pedig már vezetett, így az új rajtot ő várhatta az első helyről. Ezt meg is őrizte, miután sikerült visszavernie Michael Ruben Rinaldi támadásait, ám az utolsó körben Lowes kifogott rajta. Ugyanakkor az előzetes várakozásait így is jócskán felülmúlta.

 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte. – Mielőtt idejöttünk, nem gondoltam volna, hogy jó pozíciókért fogunk harcolni, mivel nem volt jó az előszezonom, nem volt meg a kellő érzet a motoron, több körre van szükségem ehhez. Ugyanakkor örülök, mert ezen a hétvégén előreléptem. Minden alkalommal, amikor vezetem a motort, sokkal jobban érzem magam, ez pedig nagy magabiztosságot adott. Tegnap elestem, szerintem akkor is versenyképesek lehettünk volna. Ma viszont még jobban éreztem magam. A futam kissé kaotikus volt, mivel [a tervezettnél] több mint egy órával később kezdtünk, aztán jött a piros zászló. Remélem, Jonathan jól van. Az újraindítás után csak tizenegy kört tettünk meg, szóval ez kissé őrületes volt, de nyugodt maradtam, és próbáltam koncentrálni, igyekeztem jó versenyt teljesíteni. Jól rajtoltam, az egész versenyen első voltam, és minden pillanatban a maximumon voltam. Azonban három körrel a vége előtt a hátsó gumi nagyon elkezdett pattogni, és nem tudtam annyira bedőlni, úgyhogy rengeteg időt veszítettem. Őszintén szólva nem számítottam előzésre Alextől azon a ponton. Máshol talán igen, de ott nem, főleg kívülről, szóval szép munka. Ezzel együtt nagyon örülök, mivel úgy vélem, a hétvégi teljesítményünk jobb volt, mint amire számítottam.”

A harmadik helyet Danilo Petrucci szerezte meg, aki a középmezőnyből indulva szépen csendben felzárkózott. Az olasz versenyző Sam Lowest és Andrea Iannonét is maga mögé utasította, Locatelli bukásának köszönhetően pedig felállhatott a dobogóra. Ez korábban a MotoGP-ben és a tavalyi Superbike-hétvégén sem sikerült neki ezen a helyszínen, pedig már nagyon vágyott rá.

„Nagyon boldog vagyok, mert, ahogyan mindig elmondom, nagyon kedvelem Phillip Islandet – fogalmazott. – Tegnap szintén a dobogóért harcoltunk, de sajnos volt egy problémánk. Ma délelőtt nem éreztem jól magam a motoron, úgyhogy azt mondtam magamban, hogy »nem, ez még egy rossz év lesz itt, Phillip Islanden«. Imádom Ausztráliát, ez a hely igazán különleges. Az, hogy felállok a dobogóra, az egyik legnagyszerűbb díj a karrieremben. Nagyon örülök, köszönöm mindenkinek!”