back to top
2024. május 06. 11:16
KezdőlapMotoGPJelentős kitüntetésben részesült Francesco Bagnaia

Jelentős kitüntetésben részesült Francesco Bagnaia

Díszpolgárrá avatták Francesco Bagnaiát Pesaróban, ahol közel tíz éve lakik. Az olasz versenyző vasárnap szülőföldjére látogat, ahol részt vesz az őt támogató szurkolói klub eseményén.

Francesco Bagnaiának nem lehet más célja a 2024-es évben, mint hogy zsinórban harmadszor is világbajnok legyen a MotoGP-ben. Hogy ez sikerül-e neki, arra végleges választ csak ősszel fogunk kapni, az viszont biztos, hogy a címvédő idén sem marad elismerés nélkül: pénteken díszpolgárrá avatták mostani lakhelyén, Pesaróban.

Az Olaszország keleti részén, Marche tartományban található, a 2011-es népszámlálási adatok szerint 95 ezer lelket számláló város önkormányzata már közel másfél éve, 2022 novemberében döntést hozott arról, hogy a friss MotoGP-világbajnokot ebben a kitüntetésben részesítik. Akkor egyhangúlag jóváhagyták Matteo Ricci polgármester erre vonatkozó javaslatát.

„Pecco egy tehetség, aki a valaha volt legnagyobb, Valentino Rossi irányítása alatt nőtt fel a mi körzetünkben, ami igazolja, hogy ez a motorosok és motorok földje – nyilatkozta akkoriban. – A díszpolgári cím a megfelelő elismerés egy olyan bajnok számára, aki úgy döntött, hogy Pesaróban él, és arra is jó, hogy megerősítsük a város kommunikációs és turisztikai stratégiáját.”

Ahogyan arra a politikus is utalt, a torinói születésű Bagnaia 2015 elején, a 18. születésnapja előtt költözött a városba, miután bekerült a VR46 Akadémia versenyzői közé. „Szeretem ezt a várost és a pesarói embereket, itt mindenem megvan – fogalmazott a ceremónián. – Amikor azt mondom, hazamegyek, számomra ez már Pesarót jelenti.”

Az ünnepségnek megadták a módját, ugyanis a Scavolini nevű lakberendezés központjának az előző napon átadott előadótermében tartották a rendezvényt. Az esemény pénteken 9 órakor kezdődött, és Bagnaia telt ház előtt vehette át a díszpolgári címet az egyébként ingyenesen látogatható ünnepségen.

Bagnaiának egyébként nem ez volt az egyetlen hivatalos programja a héten, ugyanis vasárnap Chivassóba látogat, abba a Torino közelében található községbe, ahol gyerekkorát töltötte. Ott az őt támogató szurkolói klub, a Pecco Fan Club eseményén vesz részt, hogy aztán jövő héten elutazzon a szezonnyitó Katari Nagydíj helyszínére.

Lovagi kitüntetést kapott Quartararo a francia elnöktől (videó)