2024. április 27. 12:46
KezdőlapOffroadLiszka két dobogóval tartotta meg a vb harmadik helyét, Zsigovitsnak óriási balszerencséje...

Liszka két dobogóval tartotta meg a vb harmadik helyét, Zsigovitsnak óriási balszerencséje volt

Liszka Roland egy-egy második, illetve harmadik hellyel magabiztosan megőrizte a harmadik helyét a Superenduro-világbajnokság Junior kategóriájában. Zsigovits Norbertet már az első szabadedzésen végzetes technikai hiba sújtotta a newcastle-i fordulóban. A Prestige kategória vb-címét Billy Bolt, míg a juniorokét Ashton Brightmore szerezte meg.

A newcastle-i fordulóval zárult a Superenduro-világbajnokság 2023–2024-es kiírása. A Prestige kategóriában Szőke Márk a múlt heti alkalomhoz hasonlóan ezúttal sem volt ott a mezőnyben a műtétje miatt, míg Zsigovits Norbertnek óriási pechje volt: a 23 éves versenyzőnek az első edzésen meghibásodott a motorja, és mivel nem tudták megjavítani, nem tudott visszatérni a pályára.

Ennek következtében csak a juniorok között induló Liszka Rolandnak tudtunk szurkolni, aki a tabella harmadik helyéről várhatta a zárófordulót. A 19 éves motoros előnye 14 pont volt Serra Fernández előtt, rajta kívül Milan Schmüsernek és Raúl Guimerának volt esélye megelőzni őt. Az időmérőn technikai hibával küszködve 6,301 másodperccel volt lassabb a legjobb időt elérő Ashton Brightmore-nál, így az ötödik legjobb pozícióból indulhatott az első, illetve a harmadik futamon. Az üldözők közül Guimera a második, Fernández a negyedik, míg Schmüser a hatodik legkedvezőbb helyről várhatta a rajtot ezeken a versenyeken.

Billy Bolt 59 pontos előnnyel érkezett a hazai versenyére, így adott esetben már a Superpole-on is bebiztosíthatta világbajnoki címét. Ez meg is történt, ugyanis 34,264 másodperces idejével 91 ezreddel megverte honfitársát, Johnny Walkert, így előnye 60 egységre nőtt. Mindez azt jelentette, hogy a jóval kevesebb győzelemmel rendelkező Walker már nem érhette utol, így már az est elején megkezdődhetett az ünneplés. Bolt összességében és zsinórban is (leszámítva a koronavírus-járvány miatt elmaradt szezont) negyedszer ért fel a csúcsra.

Az első futamon Bolt ugyan hibázgatott, de összességében rendkívül magabiztosan győzött. A másodikon jóval nehezebb dolga volt, hiszen az elején beszorult a mezőny végére. Így pedig csak a hajrában tudta megelőzni Walkert, aki annyira megzavarodott, hogy Manuel Lettenbichlertől is kikapott, aki bebiztosította az összetettbeli harmadik pozíciót. A világbajnok aztán a harmadik futamot is könnyedén megnyerte Lettenbichler és Walker előtt, így hibátlan teljesítménnyel zárta a fordulót.

Superenduro-vb, Billy Bolt, GP of Britain 2024
SuperEnduro-R7-2024-Newcastel

A Junior kategória első futamán Liszka ugyan egy pillanatra a harmadik helyen is volt, de végül ötödikként jött el. A futam nagy részét ebben a pozícióban töltötte, a hajrában viszont három ellenfelét is megelőzte, így a második helyen zárta a futamot. Ennek köszönhetően 16 pontra növelte előnyét Fernándezzel szemben. A viadalt Brightmore nyerte, annak ellenére, hogy az elején elég nagyot esett. A brit versenyző ezzel 35 egységre növelte előnyét a mindössze ötödikként célba érő Suff Sellával szemben.

A második futamon Liszka egy pillanatra vezetett, aztán viszont Brightmore megelőzte, ráadásul estek is előtte, így visszaesett Robert Crayston mögé. Nem sokkal később Sella is elment mellette, agy már csak a negyedik pozícióban haladt, de egyrészt Fernández előtt, másrészt aztán megelőzte Craystont. Liszka azonban utána megakadt, így visszaesett az ötödik helyre, közvetlenül Fernández mögé. Schmüsert aztán mindketten megelőzték, de Liszkát megbüntették, ezért ötödik lett, így a magyar versenyző előnye ismét 12 pontra csökkent. Brightmore magabiztosan megnyerte a versenyt, így egy futammal a vége előtt bebiztosította végső győzelmét.

Az utolsó futamon Liszka ötödikként jött el. Fernández a negyedik helyen haladt, majd megelőzte Schmüsert, ám közvetlenül utána elesett, így visszaesett Liszka mögé. A 19 éves pilóta megőrizte ezt a pozíciót, de végül harmadikként rangsorolták, így negyedik lett a fordulót tekintve. Ami pedig ennél is fontosabb, megtartotta a bronzérmes pozíciót az összetettben. Az első helyért óriási csata zajlott: egészen a legvégéig Sella vezetett, de végül Brightmore lehajrázta őt, ezért úgy tűnt, hogy triplázik, de kapott egy 2 perces büntetést, mert elhagyta a pályát, aminek következtében csak negyedik lett.

A Prestige kategória newcastle-i fordulójának eredménye

  1. Billy Bolt 63 pont
  2. Johnny Walker 49 pont
  3. Manuel Lettenbichler 47 pont

A Prestige kategória tabellájának végeredménye

  1. Billy Bolt 427 pont
  2. Jonny Walker 354 pont
  3. Manuel Lettenbichler 287 pont

11. Szőke Márk 64 pont

13. Zsigovits Norbert 55 pont

A Junior kategória newcastle-i fordulójának eredménye

  1. Ashton Brightmore 53 pont
  2. Suff Sella 48 pont
  3. Milan Schmüser 43 pont
  4. Liszka Roland 43 pont

A Junior kategória tabellájának végeredménye

  1. Ashton Brightmore 385 pont
  2. Suff Sella 354 pont
  3. Liszka Roland 274 pont