2024. április 27. 23:03
KezdőlapSuperbikeA Yamahánál vállalják a felelősséget Rea katasztrofális bemutatkozásáért

A Yamahánál vállalják a felelősséget Rea katasztrofális bemutatkozásáért

Jonathan Rea-vel több mint tíz év után fordult elő ismét az a Superbike-világbajnokságon, hogy bár ott volt a mezőnyben, de pont nélkül távozott a hétvégéről. Andrea Dosoli, a Yamaha Motor Europe pályaversenyzési részlegének vezetője kijelentette, felelősséget kell vállalniuk a kudarcért, de ő és Paul Denning csapatfőnök is bízik a mihamarabbi javulásban.

Túlzás nélkül katasztrofálisan debütált Jonathan Rea a gyári Yamaha színeiben a Superbike-világbajnokság Phillip Island-i nyitófordulóján. A hatszoros világbajnokkal a 2013-as nürburgringi hétvége óta (amikor még csak két futamot rendeztek) először esett meg az a csúfság, hogy ott volt a mezőnyben, de pont nélkül távozott. Igaz, akkor a második futamot kihagyta, hiszen az elsőn megsérült. Az, hogy mindkét viadalon ott volt, de egyiken sem szerzett pontot, 2011-ben Magny-Cours-ban történt meg vele utoljára.

A brit pilóta számára már a teszt sem kecsegtetett sok jóval, majd a Superpole-on mindössze a tizenegyedik helyet szerezte meg. A szombati első futamon aztán mindössze a tizenhetedik lett, majd a másnapi Superpole versenyen épphogy lecsúszott a pontszerzésről, hiszen a tizedik pozícióban végzett. Andrea Dosoli nem titkolta, hogy nem erre számítottak.

Rea elveszettnek érzi magát és csapatát, egy szörföshöz hasonlította magukat

„Senki nem gondolta, hogy Jonathan Rea-nek ilyen nehéz lesz a kezdés a Yamahánál – nyilatkozta a Yamaha Motor Europe pályaversenyzési részlegének vezetője. – Az első köröktől kezdve nem érezte jól magát Phillip Islanden az új aszfalton, és a csapat rengeteg munkája ellenére egészen vasárnapig nem tapasztaltunk előrelépést az érzettel kapcsolatban. A keddi nagy bukás sem segített a dolgokon, de szerintem nem tévedek, ha azt mondom, a hatszoros világbajnokkal való nehéz rajt okozta stressz sem segítette a csapat munkáját.”

A második futam aztán, mondhatni, feltette a pontot az i-re, ami Rea hétvégéjét illeti. A 37 esztendős motoros ugyanis a 11-es kanyarban bukott, aminek következtében hordágyon vitték le. Szerencsére horzsolásokkal és zúzódásokkal megúszta a bukást, és nem sokkal később visszatért a paddockba, de ez nem változtat azon, hogy bemutatkozása borzalmasra sikeredett a Yamahával. Persze mindez nem csak, vagy talán nem elsősorban az ő hibája.

„Felelősséget kell vállalnunk ezért, hiszen Phillip Islanden nem adtuk meg Jonathannek azt, amire szüksége volt – fogalmazott Dosoli. – Tanulnunk kell ezekből a nehézségekből és a hétvége során elkövetett hibákból. Egyértelmű, hogy van még min javítani a motor beállításait illetően, de azt hiszem, a munkamódszer terén is.”

A következő fordulót három hét múlva, március 22-e és 24-e között rendezik Montmelóban. Előtte viszont egy tesztet is tartanak a katalóniai pályán, amely a Yamaha számára kulcsfontosságú lesz. Nemcsak abból a szempontból, hogy aztán hogyan szerepelnek a versenyhétvégén, hanem a teljes idény alakulását illetően is.

A „borzalmas” balesetet elszenvedő Rea hírt adott az állapotáról

„A Yamaha összes mérnöke által támogatott csapat minden eddiginél keményebben fog dolgozni, hogy minél jobban felkészüljön a következő tesztre – szögezte le Dosoli. – Két napunk van Barcelonában, hogy újrakezdjük a dolgokat, és visszataláljunk a helyes útra, hogy a barcelonai futamra megfelelően kezdhessük a 2024-es idényt. Jonathan minden tehetséggel és képességgel rendelkezik, tudjuk, hogy a motor működik, úgyhogy tisztában vagyunk vele, hogy ez egy sikeres együttműködés lehet.”

Nem csupán Dosoli volt az egyetlen a Yamahától, aki megszólalt Rea katasztrofális nyitányával kapcsolatban. Paul Denning, a gyári istálló csapatfőnöke szintén az újrakezdés fontosságát hangsúlyozta, ugyanakkor azt is megállapította, hogy voltak pozitív jelek. Mindenekelőtt az a tény, hogy a brit versenyző vasárnap már jobban érezte magát a motoron.

„Bár a puszta eredmény csalódáskeltő volt Jonathan számára, a Superpole versenyen megtett lépések a tempó tekintetében, az, hogy a győzteshez képest öt másodpercen belül végzett, majd egy ilyen nehéz hétvége után is megmutatta a bajnoki címeket hozó agresszivitását, amikor a tizenegyedik helyről az ötödikre jött fel, és felzárkózott az élmezőnyre, bizonyította a siker iránti eltökéltségét – magyarázta. – Nyilvánvalóan megkönnyebbültünk, hogy megúszta a tizenegyes kanyarban történt balesetet, a barcelonai teszten pedig mindent újrakezdünk JR-ral, onnantól kezdve pedig sokkal jobbra törekszünk.”