2024. április 28. 16:20
KezdőlapSuperbikeRea elveszettnek érzi magát és csapatát, egy szörföshöz hasonlította magukat

Rea elveszettnek érzi magát és csapatát, egy szörföshöz hasonlította magukat

Jonathan Rea elárulta, az elrontott rajtja után némileg vissza tudott zárkózni, de a kerékcserénél ismét probléma adódott. A 37 éves versenyző kijelentette, jelenleg nincs meg a kellő magabiztossága, de bízik a fejlődésben.

Beigazolódott, amit a tesztek és a szabadedzések alapján már lehetett sejteni: Jonathan Rea egyelőre egyáltalán nem versenyképes a Yamahával. A brit pilóta mindössze a tizenegyedik helyet szerezte meg a Superpole-on, a Phillip Island-i forduló első futama pedig ennél is rosszabbul alakult számára, így a pontszerzésről is lemaradt.

Bulega győzelemmel, Iannone dobogóval debütált, Bautista és Rea is betlizett a Superbike-vb-n

A hatszoros Superbike-világbajnok rosszul rajtolt, majd utána hiába javított, a kötelező kerékcseréje sem sikerült jól. Olyannyira, hogy a korábban eleső Álvaro Bautista utolérte őt, és a tizenhetedik, illetve tizennyolcadik pozícióban hagyták el a bokszutcát. A címvédő aztán megelőzte riválisát, és végül tizenhetedikként zárt.

Bautista őrületnek tartja a vesztét okozó tülekedést, esése után is talált pozitívumot

„Már onnantól kezdve nagyon nehéz volt, hogy kialudtak a lámpák, mert rosszul kaptam el a rajtot – nyilatkozta. – Az egyes és a kettes kanyaron jól mentem át, visszaszereztem néhány pozíciót, majd egy ponton Domival [Dominique Aegerter – a szerk.] és [Michael] van der Markkal csatáztam. Úgy döntöttem, hogy a lehető legkorábban megyek ki a bokszba, aztán volt egy kis problémánk, amely megakadályozta, hogy [időben] visszatérjek a pályára. Bautistával együtt mentem, és néhány körön át tudtam vele, az ő ritmusában motorozni, de négy-öt körrel a vége előtt elkezdtem hibázni. [Tito] Rabat megelőzése is szenvedős volt. Amint lehagytam, és a saját íveimen tudtam menni, megtaláltam a ritmust. Ez ugyanakkor frusztráló.”

Rea kiemelte, hogy a január végi portimãói teszttől kezdve lényegében nem volt megállás, hiszen valamilyen problémát mindig meg kellett oldani. „Azonban még mindig itt vagyunk, holnap pedig ki kell próbálnunk egy változtatást a beállítások terén, mert nem igazán vagyok elégedett a motorral és annak kezelésével – fogalmazott. – Ez elvette az önbizalmam egy részét. Tudjuk, hogy a Superbike-világbajnokságon nagy a versengés, így az embernek szüksége van arra, hogy a motor működjön, de arra is, hogy komfortosan érezze magát rajta, hogy lehessen húzni. Én csak vezetek és menedzselek, de ez nem elég ahhoz, hogy az első tízben legyek.”

Rea a Kawasakinál eltöltött kilenc éve alatt jó néhányszor megmutatta, hogy akkor is képes a felzárkózásra, ha nem az élmezőnyből indul, ám ennek a tempónak most nyoma sem volt. A Yamaha motorosa úgy véli, jelenleg nem találják a helyes irányt, de meggyőződése, hogy előbb-utóbb rá fognak lépni a megfelelő útra.

„Őszintén szólva el vagyunk veszve – jelentette ki. – Tényleg elvesztünk. Meg kell próbálnunk orvosolni a problémáinkat. Nehéz azt mondani, hogy jelenleg magabiztos vagyok. Tudom, hogy amikor jól érzem magam a motoron, mint Jerezben és időnként Portimãóban, akkor szárnyalok. Inkább türelemre van szükségünk, és tudjuk, hogy rengeteg potenciált aknázhatunk ki. Kicsit olyan ez, mint a szörfözés, várjuk a tökéletes hullámot, de nem jön. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy jönni fog. A legnagyobb probléma a hátsó vibráció a bukkanóknál. Sokat próbálkoztunk, igyekeztünk sok tapadást kivenni a motorból. Majdnem minden lehetőséget kihasználtunk, de amíg ez megmarad, nincs meg a magabiztosságom, hogy megnyomjam.”