back to top
2024. május 01. 03:03
KezdőlapMotoGPA Ducatinál Bagnaia élvez prioritást Bastianinivel szemben

A Ducatinál Bagnaia élvez prioritást Bastianinivel szemben

Davide Tardozzi leszögezte, előbb Francesco Bagnaiával akarnak szerződést hosszabbítani, és csak utána kezdenek el azzal foglalkozni, hogy ki lesz a jövő évi csapattársa. A gyári Ducati csapatfőnöke optimistán várja az idényt.

Meglehetősen érdekesnek ígérkezik az idei átigazolási piac, hiszen majdnem minden versenyzőnek 2024 végén jár le a szerződése. A három kivétel Luca Marini, Johann Zarco és Brad Binder: a Honda pilótái 2025-ig, míg a dél-afrikai motoros 2026-ig írt alá. Ebből is következik, hogy a Ducatinál egyelőre mind a nyolc hely szabad.

A Ducatinak nehéz lesz megtartania az összes jó versenyzőjét, véli a távozó sportigazgató

Persze csak papíron, ugyanis talán a szezon legnagyobb meglepetése lenne, ha Francesco Bagnaia nem maradna a gyári csapatnál. Persze az, hogy ki lesz a csapattársa, már más lapra tartozik, de a bolognai gyártónál ezzel egyelőre nem akarnak foglalkozni. Előbb szeretnék letudni a „kötelezőt”, és hosszabbítani akarnak a címvédővel.

„Először Peccóval kell véglegesítenünk [az új szerződést] – nyilatkozta Davide Tardozzi, a Ducati gyári istállójának csapatfőnöke. – Aztán majd meglátjuk, mi lesz a második hellyel. Enea az egyik olyan srác, akit szemmel tartunk. Azonban szánunk még egy kis időt arra, hogy eldöntsük, ki lesz a 2025-ös, illetve 2026-os versenyzőnk.”

Bagnaia 2019-es debütálása óta a Ducatinál versenyez, 2021 óta pedig a gyári alakulat színeit képviseli. Abban az évben második lett az összetettben Fabio Quartararo mögött, de egy évvel később már megverte a Yamaha versenyzőjét. Tavaly pedig Jorge Martín ellen vívott az utolsó futamig, és ismét győztesen jött ki belőle. Az idei évnek szintén ő az egyik, ha nem a legnagyobb esélyese, vagyis semmi okuk nincs az elválásra.

„Az utolsó részleteket beszéljük át a menedzsmentjével – jelentette ki Tardozzi. – Nem sietünk sehova. Pecco a ’24-es bajnokságra és az első, katari futamra koncentrál. Igyekszünk a lehető leggyorsabban véglegesíteni a dolgot. Nincs határidő. Mindkét fél együtt akar maradni. Pecco a Ducatinál szeretne maradni, mi pedig teljes mértékben azt akarjuk, hogy Pecco velünk maradjon. Ez csak idő kérdése. Igyekszünk minél hamarabb megtenni, de nem sietünk.”

Ami a 2025-ös csapattársának személyét illeti, ebben a kérdésben már messze nem ennyire egyszerű a helyzet. Az biztos, hogy Enea Bastianininek bizonyítania kell, miután a tavalyi idénye finoman szólva sem úgy sikerült, ahogyan azt várták. Rajta kívül Martín, Marc Márquez és esetleg Marc Bezzecchi jöhet szóba reálisan.

A tavalyi csalódás után Bastianini idén ismét bajnoki esélyes lehet?

„Ez egy fontos év számára a nagyon rosszul sikerült 2023-as esztendő után – utalt a 26 éves motorosra Tardozzi. – Szerintem minden problémáját rendbe hozta a testét illetően. Mentális szempontból arra összpontosít, hogy idén egyike legyen azoknak, akik a bajnokságért küzdenek. Katarban és Malajziában megmutatta, hogy versenyképes lesz. Szerintem egyike lesz annak a négy-öt srácnak, akik a végéig fognak a bajnoki címért menni.”

Hogy ez így lesz-e, az hamarosan kiderül, mindenesetre a tesztek alapján úgy tűnik, hogy a technika ismét adott lesz hozzá. Bagnaia Malajziában és Katarban is elsőként zárt, míg előbbi helyszínen Martín, utóbbin Bastianini lett a második. Persze pusztán a legjobb köridőkből nem lehet kiindulni, ezzel együtt a Ducatinál optimistán várják a Katari Nagydíjat.

Bagnaia történelmi magasságokba került a katari MotoGP-teszt második napján

„Nyilvánvalóan rendkívül boldogak [vagyunk] – fogalmazott Tardozzi az ezen a héten rendezett teszt után. – Itt, Katarban megerősítést nyert, amit Sepangban tapasztaltunk, hogy a ’24-es motor jó úton halad. Az utolsó néhány ellenőrzés még megfontolás alatt áll, de a versenyzők nagyon elégedettek. Remek hangulatban érkezünk ide a futamra.”