back to top
2024. május 03. 10:11
KezdőlapMotoGPA tavalyi csalódás után Bastianini idén ismét bajnoki esélyes lehet?

A tavalyi csalódás után Bastianini idén ismét bajnoki esélyes lehet?

Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatfőnöke szerint Enea Bastianini ismét jó formában van. Francesco Bagnaia úgy véli, csapattársa lesz az idei világbajnoki cím egyik esélyese, és maga az érintett is pozitívan nyilatkozott.

Enea Bastianini 2022-ben a szezon meglepetése volt a Gresinivel. Az olasz pilóta négy futamgyőzelmet is aratott, és egészen az utolsó előtti fordulóig volt matematikai esélye a világbajnoki címre. Nem véletlen, hogy a következő idényt már a gyári Ducatinál kezdte meg, és sokan azt várták, hogy minimum megszorongatja a címvédő Francesco Bagnaiát házon belül.

Ez azonban nagyon nem így lett: Bastianini már a szezonnyitó Portugál Nagydíj sprintfutamán megsérült, aminek következtében további négy versenyhétvégét kellett kihagynia, és visszatérése után sem volt százszázalékos állapotban. Utána Montmelóban is sérülést szenvedett, és a malajziai győzelmét leszámítva nem volt igazán jó hétvégéje. Nem véletlen, hogy a szezon végén az is felmerült, hogy Jorge Martín váltja őt, de végül maradt, és könnyen lehet, hogy idén meghálálja a bizalmat.

„Enea teljesen el van ragadtatva, mert a nagyon rossz tavalyi év után, amikor nem bízott a motorban, jöttek a sérülések, a baleset az első futamon Portimãóban – nyilatkozta Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatfőnöke. – Nehéz terhet kellett cipelnie. Malajziában jó versenyt futott, de Valenciában végig küszködött. Most azonban már egy másik pilóta, az az Enea Bastianini, akit 2022-ben láttunk, és nagyon bízunk benne, hogy egyike lesz a [bajnoki] esélyeseknek.”

Bastianini világbajnok lenne az idei Ducatival, amely jobban fekszik neki, mint a tavalyi

Amiben Tardozzi csak reménykedik, azt Bagnaia úgy is gondolja. A háromszoros világbajnok szoros küzdelemre számít, és szerinte csapattársa is ott lesz a végső esélyesek között. „Nagyon nehéz jósolni egy teszt után, mert sok versenyző sok mindent tesztel – fogalmazott. – Ez a gumiktól és sok minden mástól függ, de szerintem Enea ismét versenyképes lesz, mert úgy vélem, jó munkát végzett, és elég kiegyensúlyozott volt.”

Ami a tesztet illeti, Bastianini a második napon a táblázat élén végzett, míg összességében harmadik lett, 233 ezreddel lemaradva az élen záró Bagnaiától. Bár ebben a tekintetben nincs nagy különbség a tavalyi év hasonló szakaszához képest, de az ötszörös MotoGP-futamgyőztes úgy érzi, hogy rengeteget változott a helyzet a pozitív irányba.

„A tavalyi évhez képest javultam – kezdte. – Fontos volt számomra, hogy a köridőket tekintve gyors legyek. Elértük az 1:56-os tartományt, amit ha korábban mondanak nekem, [azt válaszoltam volna, hogy] ez lehetetlen. Azonban sikerült, és ez jó. Készen állunk a versenyzésre, de Katarban ki kell próbálnunk néhány más megoldást is, és fontos, hogy változzon a pálya, hogy lássuk, hogyan reagál a motor. Az új aero egyelőre [jól működik], de ezt még ellenőriznünk kell, ahogyan az eredményeket és a motor egyéb megoldásait is. A csomag ugyanakkor jó.”

Még Martín sem tudta megfogni a történelmi időt futó Bagnaiát a sepangi MotoGP-teszt zárónapján