2024. április 27. 12:35
KezdőlapMagyarokTalmácsi szerint „szép a világbajnoki cím”, de van egy másik oldala is...

Talmácsi szerint „szép a világbajnoki cím”, de van egy másik oldala is a versenyzésnek

Talmácsi Gábor kifejtette véleményét az egyik legtehetségesebb magyar motorversenyző, Farkas Kevin szerepléséről. A 125 köbcentiméteres kategória 2007-es világbajnoka úgy véli, a 17 éves pilótának megvannak az adottságai, de hozzátette, nem csak a majdani esetleges vb-cím a fontos.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Talmácsi Gábor volt a P1race.hu podcastjának legújabb vendége. A gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es győztese jó néhány témáról kifejtette véleményét. Köztük volt Farkas Kevin is, aki jelenleg a legközelebb áll honfitársaink közül ahhoz, hogy egy napon a Moto3-as vb mezőnyében szerepeljen.

A 17 éves tehetség tavaly a Red Bull Rookies Cupban szerepelt, és hét hétvégén összesen 31 pontot gyűjtött, ami a tabella tizenhetedik helyére volt elég. Idén ismét bizonyíthat, de 2024-ben nem ez lesz az egyetlen komoly nemzetközi sorozat, ahol rajthoz állhat, hiszen ebben a szezonban már a JuniorGP mezőnyének is állandó tagja lesz.

Két nívós utánpótlás-nevelő sorozatban is versenyez idén Farkas Kevin

Én mindig jobbat mondok ilyenkor a magyar versenyzőkre, de ha tényleg teljesen reálisan kell erről nyilatkozni, akkor abból tudunk kiindulni, hogy az előző évben a Red Bull Rookies Cupban, amely a MotoGP-nek a betétfutama, már volt, hogy ment a top tízben – kezdte Talmácsi. – És itt nemcsak a pozíció számít, hanem az is, hogy az elsőtől mennyit kap a végén. Ez pozícióban lehet, hogy sok, mert lehet, hogy éppen tizedik, de lehet, hogy csak kettő másodperccel maradt le az elsőtől. Úgyhogy nemcsak a pozíciót kell figyelni, hanem az elsőhöz képesti gapet.”

„Az előző évben láthattuk, hogy olyan pályákon, amiket ismer, ez a gap már egyre kisebb, egyre közelebb van, vagy tud menni az első bolyban, és, ha csak a végén is, de bele tud szólni – folytatta. – Ez már egy nagy dolog, mert az első év azért mély víz. Most viszont mellé jön neki majd egy olyan bajnokság, a junior-világbajnokság, ahol gyakorlatilag ugyanazok a motorok meg technikák mennek, mint a MotoGP Moto3-as futamain, csak itt tizennyolc év alattiak a versenyzők.”

Terhelés ennyi futamon részt venni, hogy egyrészt a MotoGP futamain is fog indulni, másrészt a külön bajnokság versenyein, amit ugyanúgy a Dorna rendez, tehát egy profi szervezés. Szerintem így tud teljes lenni a fejlődése. A pozíciókba azért nem mennék bele, inkább a lemaradásba. Ha mindig tudna jönni egy másodpercen belül a legjobbhoz képest, mind kvalifikáción, mind versenytempóban, egyen belül, az szakmailag egy nagyon jó dolog lenne. Ez változhat a pályától is. A pozíció meg, ha tud lenni tizedik, akkor tud lenni ötödik is.”

A cél nyilvánvalóan a gyorsaságimotoros-világbajnokság legalsó, Moto3-as géposztálya lenne, aztán onnan lehetne még feljebb lépkedni. Nyilvánvalóan remek lenne egy újabb magyar világbajnoki futamgyőzelem, egy vb-cím pedig pláne, és Talmácsi szerint Farkasnak megvannak az adottságai, a 42 éves expilóta hangsúlyozta, hogy más szempontok is vannak.

„Mély víz volt, de megugrottuk” – Farkas Kevin, a hazai motorsport reménysége volt a vendégünk

„Ezért dolgozunk, ezért jött létre a HUMDA is, hogy a fiatal versenyzőket támogassuk, és akkor beérne a gyümölcs – felelte az esetleges futamgyőzelemre vonatkozó kérdésre. – Nem kell sietni. Olyan szempontból jó lenne minél előbb, hogy tudjunk ilyenekről beszélni, de van még ideje. Kevin második volt a Northern Talent Cupon, ezzel megszerezte a lehetőséget, hogy magyar versenyzőként mehessen a Red Bull Rookies Cupban. És látjuk a Red Bull Rookies Cup-győzteseket később, mindenki ott van a MotoGP legfelső kategóriájában. Tehát aki ott dominál, és tud elöl menni, annak egyenes útja van a felsőbb kategóriákba.”

„A testalkata és a könnyűsége miatt ez egy plusz jó erény, hogy picit magasabb, mint én, ám nem túl magas, de súlyban lent van, és az is nagyon számít – fogalmazott. – Tehát szerintem a tempója nagyon közel van a juniorkategóriákban a világ legjobbjaihoz. De hogy ott az előzéseket majd hogyan menedzseli, hogyan tudja felépíteni a versenyt, a versenystratégiát, azt még várjuk, most nagyon nehéz lenne megmondani. Reméljük, hogy a legjobban, és nyerni fog, ezt kívánjuk neki, de a realitás az, hogy ha mondjuk mind a két kategóriában tud jönni a top tízben, és egy-egy jobb eredményt elérni – bár én nem szeretnék rá nyomást helyezni –, akkor az megteremtheti a következő évet, és az meg megint megteremtheti utána az azutáni évet.”

„És van még bőven ideje a motorsportban – szögezte le. – Azt szoktam mondani, hogy a motorsport egy életszakasz. Tehát ha most az ő életévét nézzük, akkor most tizenhét. Innentől kezdve harminc-harmincöt éves korig szépen lehet versenyezni, tehát van a karrierjében egy tíz-tizenöt év, amit szépen kell felépíteni, tartalmasan, biztonságosan. Mindig azt szoktam mondani, hogy nagyon szép a világbajnoki cím, tehát azt jó elérni, de van egy másik oldala azért stratégiailag, hogy ebből egy olyan értékes versenyző válhasson – most nem csak Kevinnél, mindig ezt szoktam mondani a fiataloknak –, aki ezt értékként tudja kezelni. Tehát a versenyzők egy része ne befizetős versenyző legyen, hanem egy olyan érték lehessen, amivel pénzt keres, meg tudja teremteni az egzisztenciáját, és jól tud versenyezni, tudja képviselni az országot, a támogatóit és mindenkit, aki körbeveszi.”

A Talmácsi Gáborral készült podcast teljes felvétele az alábbi linkre kattintva érhető el:

Talmácsi Gábor: A világbajnok motor a nappalimban áll