back to top
2024. május 06. 09:51
KezdőlapMotoGPLorenzo feltette a kérdést Marc Márqueznek: Mi hiányzik a győzelemhez?

Lorenzo feltette a kérdést Marc Márqueznek: Mi hiányzik a győzelemhez?

Jorge Lorenzo rákérdezett Marc Márqueznél, hogy mi okozta a sebességkülönbséget Jorge Martínhoz képest a Katari Nagydíjon. A 31 éves versenyző elsősorban magát okolta.

Marc Márquez az élmezőnyben végzett a Katari Nagydíj sprint- és főfutamán, ám egyik alkalommal sem tudta beverekedni magát az első háromba, hiszen szombaton az ötödik, vasárnap a negyedik helyen zárt. Ami utóbbit illeti, ő maga elmondta, hogy azért nem kockáztatott többet, mert úgy érezte, hogy túlságosan nagy kockázatot vállalna.

Abban a pár körben Jorge Martín mögött motorozott, de érdemben nem tudott támadni. A DAZN szakértőjeként dolgozó Jorge Lorenzo megfigyelte, hogy a Pramac pilótája sokkal jobban gyorsított ki az utolsó kanyarból. Az ötszörös világbajnok meg is kérdezte egykori ellenfelétől, hogy mi állt a az óriási különbség hátterében.

Kicsit megdöbbentett a sebességkülönbség Martín motorjához képest, amit szombaton még nem láttam – kezdte. – Most viszont nyilvánvaló volt, hogy a motorblokknál hiányzik két-három tized. Nem tudom, hogy mi okozta ezt. És akkor adódik az egyszerű kérdés: mi hiányzik a győzelemhez? A pálya is befolyásoló tényező volt számodra? Itt, Katarban, ahol nem sokszor nyertél?”

Marc Márquez túlságosan tartott a bukástól, ezért adta fel a dobogós reményeit

Márqueznek valóban nem a legerősebb pályái közé tartozik a Loszaíli. A MotoGP-ben csupán egyszer tudott ezen a helyszínen diadalmaskodni, ez volt az első a zsinórban elért tíz győzelme körül, amivel tíz éve MotoGP-rekordot állított fel. Ami a mostani alkalmat illeti, a Gresini motorosa inkább magára vállalta a felelősséget, mintsem hogy a motort okolt volna.

Igen, csak egyszer nyertem, 2014-ben – válaszolta. – Katar mindig is nyűg volt számomra, de az volt a célom, hogy az első ötben legyek mind a sprinten, mind a főfutamon. Azonban inkább az én hibám volt, mintsem a motorblokk hiányossága. Az utolsó kanyarból rosszul jöttem ki. A sprinten remekül mentem. Kicsit módosítottunk is a motoron, mert azt hittük, hogy ez segíteni fog, és végül nem éreztem magam túl komfortosan. Emiatt pedig veszítettem a kigyorsításnál, ami kulcsfontosságú az ilyen csatákban. Más területeken nyertem, de ez végül nem kompenzált. Szóval ezt fel kell jegyeznünk a következő versenyekre, de egyelőre ami hiányzik, az hiányzik. Jobban kell menedzselnem ezeket a gyors kanyarokat, és az első gumival is jobban kell spórolnom. Túl sokat küzdöttem a motorral, a sprinten komfortosabban éreztem magam, úgyhogy meglátjuk, tudunk-e tanulni belőle.”

A következő fordulót jövő héten rendezik Portimãóban. Azt nehéz megítélni, hogy ez az aszfaltcsík mennyire feküdhet Márqueznek, hiszen itt csak a 2020-as sérülése óta versenyez a mezőny, mindenesetre tavaly pole pozíciót szerzett. A harmadik hétvégének viszont Austin ad otthont, amely a Sachsenring mellett a nyolcszoros világbajnok egyik legjobb pályája.