back to top
2024. május 06. 07:22
KezdőlapMotoGPMarc Márquez túlságosan tartott a bukástól, ezért adta fel a dobogós reményeit

Marc Márquez túlságosan tartott a bukástól, ezért adta fel a dobogós reményeit

Marc Márquez elárulta, a Katari Nagydíj hajrájában úgy érezte, hogy túl nagy kockázatot vállalna, ezért nem támadta meg Jorge Martínt a harmadik helyért. A nyolcszoros világbajnok szerint egyelőre nem megy jól neki a motorozás.

Marc Márquez igazolta saját jóslatát, és a Katari Nagydíj hétvégéjének mindkét futamán az első hatban végzett, de a sprinten és a főversenyen sem állt dobogóra. Szombaton a negyedik, míg vasérnap az ötödik helyen zárt, vagyis alapvetően jó eredményekkel mutatkozott be a Ducatival, a Gresini csapatának színeiben.

Bagnaia hamar élre állt, majd simán nyert, Acosta sokáig fantasztikusan versenyzett első főfutamán

A főfutamon ugyanakkor néhány kör erejéig a dobogó esélye is felcsillant. Miután visszaelőzte Pedro Acostát, Jorge Martín mögött motorozott, és úgy tűnt, hogy akár meg is támadhatja honfitársát. Erre azonban nem került sor, és a végén meg kellett elégednie azzal a pozícióval. A célvonalnál közel másfél másodperc volt a hátránya.

Az utolsó két körben feladtam, mert láttam az esélyt a bukásra. Illetve annak az esélyét, hogy még két vagy három pontot szerezzek – nyilatkozta Márquez, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy miért nem támadta nagyobb hévvel a Pramac motorosát. – Inkább a negyedik helyen végeztem, és várok két hetet Portimãóig.”

Márquez szempontjából fontos különbség volt a két verseny között, hogy míg szombaton visszaesett a rajtnál, addig vasárnap javított a pozícióján. Utána igyekezett kímélni a gumit, de elmondása szerint nem arra az abroncsra figyelt igazán, amelyikre a mezőny többsége. A 31 éves motoros azt is leszögezte, hogy még nem teljesen elégedett azzal, ahogyan vezeti új motorját.

Sok mindent elemeztünk a csapattal, hogy megpróbáljuk menedzselni a rajtot, amely most jobb volt – fogalmazott. – Ez sokat segített a versenyen. Utána jól tudtam kezelni a gumikat. Szombaton küszködtem, most pedig a legtöbb versenyző a hátsó gumit menedzselte, én viszont inkább az elsőt, mert a másik motorral [a Hondával – a szerk.] minden évben küszködtem egy kicsit ezen a pályán. Mindenesetre néhány ponton javítanom kell a vezetési stílusomon, mert még mindig nem megy jól a motorozás. Most azonban kiegyensúlyozott voltam. Az utolsó nyolc körben támadtam, és amikor végrehajtottam a támadást, akkor kezdtem el jobban terhelni az elejét, és az első gumi elfogyott.”

Marc Márquez nem csalódott, hogy nem jött össze a dobogó, még nem érezte magát tökéletesen

Márquez ezzel összesen 18 pontot szerzett a két futam során, amivel a bajnokság negyedik helyén áll. Az első hármassal szemben ugyanakkor viszonylag nagy a lemaradása egy forduló után: a főfutamot megnyerő Francesco Bagnaia 13, a két második hellyel záró Brad Binder 11, míg a sprinten diadalmaskodó Martín 10 egységgel gyűjtött többet nála.