2024. április 27. 18:15
KezdőlapMotoGPMelandri meg van arról győződve, hogy pár év múlva már nem lesznek...

Melandri meg van arról győződve, hogy pár év múlva már nem lesznek japán gyártók a MotoGP-ben

Erős kijelentéseket tett Marco Melandri a Honda és a Yamaha a MotoGP-ben való jövőbeli szerepvállalását illetően.

Nehéz időszakon mehetnek keresztül a Honda és a Yamaha szurkolói. Ugyanis az elmúlt pár évben ez a két japán gyártó vált a MotoGP sereghajtóivá. A Katari Nagydíj pedig arról tanúskodott, hogy ez a helyzet az idei szezonra sem változott meg.

Quartararo lesújtó értékelése: szerinte minden eddiginél nagyobb a Yamaha lemaradása

A MotoGP annak érdekében, hogy ez a két gyártó vissza tudjon zárkózni az élmezőnyre, komoly engedményeket adott nekik a koncessziós jogok területén. Sokan úgy látják, hogy ezek segítségével előbb-utóbb a Honda és a Yamaha is újra a régi fényében tud majd ragyogni. Az pedig korábban hatalmas volt, hiszen a gyorsaságimotoros-világbajnokság történelmére visszanézve azt láthatjuk, hogy ez a két márka volt a legeredményesebb a bajnoki címek számát tekintve. Ez akkor is igaz, ha csak a legnagyobb géposztályt, illetve akkor is, ha az összes kategóriát együtt vizsgáljuk.

Marco Melandri, a 2002-es 250 köbcentis világbajnokságot megnyerő motoros azonban nem hiszi, hogy a japán gyártók vissza tudnak még térni a csúcsra. „Igen, arra számítok, hogy továbbra is nehézségeik lesznek – nyilatkozta a Hondáról és a Yamaháról az InSellának. – Sőt, őszintén szólva, én meg vagyok győződve arról, hogy pár év múlva nem lesz egy japán motor sem a mezőnyben.”

„Ugyanis mindig valamilyen korszak van – folytatta Melandri. – Először voltak az olasz motorok [Giacomo] Agostinivel, aztán azok mind eltűntek, és megérkeztek a japánok, most pedig jönnek vissza az európaiak. Aztán majd talán a kínaiak veszik át az uralmat, nem tudom. Van egy olyan megérzésem, hogy az elrendeltetett, hogy [a japán gyártók] eltűnjenek a rajtrácsról. Ugyanis nem látom, hogy miként lehetnének újra versenyképesek.”

Egyébként a kínai gyártók már valóban elkezdtek feltűnni a gyorsaságimotoros-világbajnokság környékén. A Moto2-ben és a Moto3-ban is csapatot üzemeltető, nagy múltra visszatekintő Aspar jövőre már a CFMoto gépeit fogja használni. Ráadásul a hírek szerint a hangcsouiak közel vannak ahhoz, hogy csatlakozhassanak a Superbike-vb mezőnyéhez.

Kínai gyártó csatlakozhat a Superbike-vb mezőnyéhez