2024. április 27. 09:55
KezdőlapMotoGPÁlex Márquez Di Giannantonio balesetéről: Szerencséje volt

Álex Márquez Di Giannantonio balesetéről: Szerencséje volt

Álex Márquezt meglepte a Katari Nagydíj hétvégéjén mutatott tempója, de ezzel együtt voltak nehézségei. A Gresini pilótája furcsának nevezte Fabio Di Giannantonio balesetét, és szerencsésnek tartja márkatársát.

Álex Márquez viszonylag jól kezdte a MotoGP 2024-es idényét. A spanyol versenyző az élen zárta a szombatra halasztott edzést, de a Q2-ben csak a kilencedik helyet szerezte meg. A versenyeken viszont sikerült javítania rajtpozíciójához képest: a sprinten hetedikként, míg a főfutamon hatodikként látta meg a kockás zászlót.

A szombati verseny első köreiben rengeteg csatát vívott, ami valamelyest hátráltatta őt. Az előle indulók közül végül Pedro Acostát sikerült megelőznie, valamint Fabio Di Giannantonio kieséséből is profitált. Márquez összességében elégedetten zárta a futamot, miután úgy érzi, a korábbinál közelebb került az élmezőny tagjaihoz.

A pozitívum, hogy jobb volt a tempó, mint amilyenre számítottam – nyilatkozta. – A kilencedik körben 1:52.6 alatti kört tudtam teljesíteni, ez nem volt rossz. Ami az érzetet illeti, valamelyest visszanyertem az önbizalmamat a motort illetően, végre tudtam hajtani néhány változtatást. Csak az elején, az első négy körben vesztettünk sok időt a csatákkal. Fabio Di Giannantonio bukása is ott volt, emiatt újabb másodpercet buktam. Aztán visszazárkóztam, de már túl késő volt. Örömmel láttam, hogy sikerült csökkenteni a lemaradást az élen haladókkal szemben.”

Di Giannantonio: Nem akarom elárulni, hogy mennyibe került a motorom újjáépítése a bukásom után

A 27 éves motoros premierplánból nézhette végig Di Giannantonio esését, amely egyszerre volt különös és ijesztő, hiszen a VR46 pilótája a pályán kötött ki, de szerencsére mindenki ki tudta kerülni. Furcsa mozdulatot tett a motor, talán azért, mert éppen nem az ideális íven volt – fogalmazott Márquez. – Nem tudom pontosan, hol kötött ki a motor, de szerencséje volt, hogy minden rendben alakult.”

Ami a főversenyt illeti, a Gresini versenyzője az első körökben el tudott szakadni Acostától és Aleix Espargarótól, majd Di Giannantoniót és Enea Bastianinit is megelőzte. A 19 éves újonc ugyan ideiglenesen elé került, de a végére elfogytak a gumijai, így honfitársa visszavette az ötödik pozíciót. A gyári Ducati pilótája viszont a végén maga mögé utasította, így végül hatodik lett.

„Nem volt könnyű – jelentette ki. – Az elején tudtam támadni, hogy bekerüljek a bolyba. Szombaton azt mondtam, hogy fontos bent lenni a bolyban és ezekben a pozíciókban körözni. Emellett az elején volt egy kis gond a hőmérséklettel és a nyomással kapcsolatban. Megnőtt, és nehezen lehetett menedzselni, a többiekkel való küzdelem nehézségeivel együtt. Kemény volt, de ez történik, amikor az ember a kilencedik helyről indul. Előre kell lépnünk, és Portimãótól kezdve jobban oda kell figyelnünk az időmérőre, hogy ne kövessük el ugyanazt a hibát, amit Katarban, és bekerüljünk az első két sor [egyikébe]. Ha ott leszünk, teljesen más lesz a futam.”