2024. április 27. 11:09
KezdőlapMotoGPNem olyan egyértelmű a Ducati fölénye a KTM-mel szemben?

Nem olyan egyértelmű a Ducati fölénye a KTM-mel szemben?

Enea Bastianini szerint a KTM nagyon közel van a Ducatihoz, ahogyan az Aprilia is. Brad Binder az osztrák gyártó kapcsán egyetértett a kijelentéssel, de hozzátette, náluk még hiányzik valami.

A tesztek alapján úgy nézett ki, hogy az idei MotoGP-szezon ismét a Ducatiról fog szólni: mind Sepangban, mind Loszaílban Francesco Bagnaia bizonyult a leggyorsabbnak, és a bolognai gyártó jó néhány motorja ott volt az élmezőnyben. Az első számú kihívónak pedig nem a KTM, hanem az Aprilia tűnt, leginkább Aleix Espargaró révén.

A szezonnyitó Katari Nagydíj félig-meddig hozta a várakozásokat, hiszen mind a sprintet, mind a főfutamot egy Ducati nyerte. Brad Binder azonban mindkétszer második lett a gyári KTM-mel, míg Espargaró csak szombaton volt ott az élmezőnyben. Enea Bastianini szerint egyik márka sincs messze tőlük az erősorrendben.

A Ducati most minden gyártó számára referencia, és a KTM jelenleg nagyon közel van a Ducatihoz, mert láttuk, hogy Brad a nagydíjon és a sprinten is versenyképes – nyilatkozta a gyári Ducati motorosa, aki előbb hatodikként, majd ötödikként ért célba. – Úgy gondolom, hogy a KTM az Apriliával együtt közel lehet mint riválisunk az idei évben.”

Egy korábbi MotoGP-versenyző rámutatott a KTM gyenge pontjára

Ami tény, hogy a Ducatikon kívül Espargaró és Binder is átlépte az 1:51 másodperces lélektani határt a Q2-ben. Szombaton úgy tűnt, hogy a versenytempóban is harcban lehetnek a bolognai gyártó legjobbjaival, ám másnap már csak a dél-afrikai versenyző volt ott az élmezőnyben. Igaz, az ő dobogója egy pillanatig nem forgott igazán veszélyben.

Az már más kérdés, hogy a sprinten és a főversenyen sem tudott érdemben támadni a győzelemért. Szombaton Jorge Martín, míg vasárnap Bagnaia bizonyult érinthetetlennek, utóbbitól végül 1,329 másodperccel kapott ki. A 28 esztendős pilóta szavai alapján ez nem véletlen, hiszen úgy véli, ő többet adott ki magából, illetve főleg a motorjából, mint ellenfelei.

Úgy gondolom, hogy ugyanazon [a szinten állunk], mint tavaly – fogalmazott. – Rendkívül közel vagyunk, de nem vagyok biztos benne, hogy már meg tudjuk csinálni. Úgy érzem, hogy én mindig száz [százalékon] hajtok, nekik pedig van néhány százaléknyi tartalékuk, amikor használni akarják. Várom az utolsó kis segítséget, aztán újra megpróbáljuk.”