back to top
2024. május 06. 23:05
KezdőlapMotoGPAz amerikai tulajdonos miatt csökkenhet a spanyol pilóták száma a MotoGP-ben?

Az amerikai tulajdonos miatt csökkenhet a spanyol pilóták száma a MotoGP-ben?

Carmelo Ezpeleta, a Dorna vezérigazgatója leszögezte, hogy a tulajdonosváltás ellenére is marad a pozíciójában. Ezpeleta szerint nincs szükség arra, hogy csökkenjen a spanyol pilóták aránya a MotoGP-ben.

Hétfőn jelentették be hivatalosan is, hogy a Forma–1-et irányító Liberty Media felvásárolta a MotoGP mögött álló Dorna Sports részvényeinek 86 százalékát. Utóbbinak 1994 óta Carmelo Ezpeleta a vezérigazgatója, aki 1998-ban részesedést is szerzett a cégben, az övé a mostani üzletből „kimaradt” 14 százalék egy része. Ezpeleta pedig sem erről, sem a pozíciójáról nem tervez lemondani a tulajdonosváltás kapcsán.

Hivatalos: többségi részesedést szerzett a MotoGP-ben a Forma–1-et birtokló Liberty Media

„Semmit sem adtam el, én maradok – szögezte le a La Gazzetta dello Sportnak. – Egyelőre [a pozíciómban] szintén maradok, de júliusban leszek 78 éves, és bár hála istennek, jól érzem magam, nem fogok itt maradni örökre. Viszont a lényeget tekintve így sincs semmi probléma, mivel a Dorna már nélkülem is tökéletesen tudna működni.”

A Liberty Media a Dornával ellentétben nem spanyol, hanem amerikai háttérrel rendelkezik, így a megjelenése után sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon az csökkentheti-e a spanyol pilóták arányát a MotoGP-ben. Az idei mezőnyt alkotó 22 versenyzőből 10 az Ibériai-félsziget legnagyobb országából származik, ahogyan maga Ezpeleta is, aki úgy látja, hogy nincs semmi baj a jelenlegi helyzettel.

Világbajnokság még a MotoGP, vagy inkább egy olasz-spanyol kupa?

„Ez a gyorsaságimotoros-világbajnokság, és ők a legjobb pilóták a világon. Nem ismerek egyetlen olyan versenyzőt sem, aki eléri a MotoGP szintjét, és jobb tudna itt lenni, mint a mostani 22 – jelentette ki a Marcának. – Én nem ismerek senkit, de ha bárki igen, akkor szóljon nekem, hát így van ez.”

„Én mindig azzal magyarázom ezt, amit Dan Rossomondo [a Dorna kereskedelmi igazgatója – a szerk.] válaszolt, amikor megkérdezték tőle, hogy miért van ennyi spanyol pilóta ebben a globális sportban. Ő azt mondta, hogy »én az NBA-ből jöttem, az is egy globális sport, amelyet az egész világon mindenhol néznek, mindenhol közvetítenek, és ott nem arról van szó, hogy van pár amerikai, hanem a játékosok 90 százaléka amerikai, és az embereket ez nem érdekli«. Szóval az emberek a versenyzést akarják nézni, mi pedig folytatjuk a legszórakoztatóbb látványosság és a legjobb sport megalkotását, amelyet ki lehet hozni a MotoGP-ből.”