back to top
2024. május 03. 07:28
KezdőlapSuperbikeA megtáltosodó Rea nyerte a nedves körülmények között megrendezett asseni Superpole-t

A megtáltosodó Rea nyerte a nedves körülmények között megrendezett asseni Superpole-t

A vizes pályán megtartott asseni Superpole-on Jonathan Rea bizonyult a legjobbnak. Az északír pilótát Nicolò Bulega és Toprak Razgatlıoğlu tudta leginkább megközelíteni.

Magyar idő szerint szombat délelőtt került sor a Superbike-világbajnokság hollandiai versenyhétvégéjének Superpole-jára. Erről és az egész fordulóról az állandó mezőny tagjai közül hiányzott Danilo Petrucci. Az olasz pilóta ugyanis nemrég motokrosszbalesetet szenvedett, és nem tudta vállalni a részvételt.

Az asseni pályán a hivatalos körrekordot Álvaro Bautista tartotta 1:33.620-val, a spanyol pilóta 2022-ben futotta ezt az időt. A hétvége második szabadedzésén is a címvédő bizonyult a leggyorsabbnak 1:35.689-cel, az elsőn, amelyet szintén pénteken tartottak, pedig Toprak Razgatlıoğlu végzett az élen 1:35.684-gyel.

A harmadik szabadedzést szokás szerint szombat reggel rendezték meg. A gyakorlás idejére leesett az eső Assenben, a nedves körülmények között Nicolò Bulega érte el a legjobb időt, a Ducati pilótája 1:44.660-ás kört futott.

A pálya a Superpole idejére sem száradt fel, sőt a nyomvonal egyes szakaszaira még továbbra is hullott valamennyi csapadék. A bokszutca kinyitása után először a Petruccit helyettesítő Nicholas Spinelli jött ki. Az első, óvatos próbálkozások után Jonathan Rea állt az élen 1:44.841-gyel. Nemsokkal később Bulega került a vezető helyre, az újonc 1:44.634-es kört motorozott.

A pálya állapota folyamatosan javult, így a Superpole felénél Rea már 1:43.44-gyel vette vissza a vezetést. Mögötte ekkor a Bulega, Razgatlıoğlu, Remy Gardner, Sam Lowes sorrend alakult ki.

Végül a legjobb három helyzete többször már a javítások ellenére sem változott, így az idény eddigi részében sokat küszködő Rea megszerezte első pole pozícióját a Yamahával. A 37 éves motoros ezt egy 1:42.650-ás körrel tudta megtenni. A második helyről Bulega (1:42.744) , a harmadikról pedig Razgatlıoğlu (1:43.003) rajtolhat majd az első futamon. A második sort Sam Lowes, Alex Lowes és Remy Gardner fogják alkotni. Bautista a hetedik legjobb idővel zárt.

A Superbike-vb asseni Superpole-jának végeredménye