back to top
2024. május 04. 02:59
KezdőlapMotoGPTúl könnyűnek tűnik a MotoGP a tévén keresztül?

Túl könnyűnek tűnik a MotoGP a tévén keresztül?

Miguel Oliveira úgy véli, a MotoGP sokkal könnyebbnek látszik a televízióban, mint a helyszínen. A portugál versenyző szerint az ember átértékel egy sportágat, ha bekerül, és nemrég ezt kicsit ő maga is megtapasztalhatta.

Ahogyan szinte minden sportág esetében, a motorversenyzésnél, illetve a MotoGP-nél is vannak olyan rajongók, akik a „régen minden jobb volt” mentalitást követve hajlamosak a fanyalgásra a sorozat mai helyzetét látva. Néhányan például úgy gondolják, hogy az elektronikai segédeszközöknek köszönhetően 2024-ben sokkal könnyebb vezetni a motort, mint tíz vagy éppen húsz éve.

Persze véletlenül sem állítjuk, hogy ebben nincs igazság, de Miguel Oliveira nemrég árnyalta a képet. A portugál versenyző még az austini hétvége előtt ellátogatott a Trackhouse NASCAR-csapatának concordi központjába, és kicsit jobban megismerkedett a sorozattal. Ennek köszönhetően sokkal jobban értékeli az ottani pilóták, illetve istállók teljesítményét, és ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a MotoGP-nek is érdemes lenne ilyen módon nyitnia a nagyközönség felé.

Amikor az ember bekerül egy sportágba, megérti, mit jelent, és megérti, hogy nem olyan egyszerű, mint amilyennek a tévében tűnik – nyilatkozta. – Ezt a MotoGP-ben is kihasználhatnánk egy kicsit. Úgy vélem, azok az emberek, akik eljönnek, és élőben néznek minket, tudják értékelni, hogy ez nehéz. Otthonról viszont nem. Szerintem otthonról manapság túl könnyűnek tűnik.”

Oliveira nem félt bevallani, hogy számára a NASCAR egészen idáig egy olyan sorozatot jelentett, ahol az autók kizárólag balra kanyarodnak. Most viszont, hogy körbevezették az Észak-Karolina állambeli központban, már teljesen másképp szemléli a szériát, hiszen kapott némi képet arról, hogy mennyire komplexek azok a versenygépek.

Jó betekintést kaptunk abba, hogy miről is szól valójában a versenyzés a NASCAR-ban, és igazán pozitívan meglepett minket – fogalmazott. – Egy bokszkiállás erejéig vezethettem a NASCAR-autót, úgyhogy ez feldobta a napomat. Nem [sokat tudtam a sportágról]. Számomra arról szólt, hogy ott vannak a srácok az autóban, és állandóan balra kanyarodnak. Nekem ennyi volt. Tényleg fogalmam sem volt arról, hogy mennyire összetett az autó egyensúlya, az autó aerodinamikája, és hogy technikailag milyen keveset tudnak tenni a kocsival, de arról sem, hogy az alváz szétszerelése, az összes alkatrész összerakása, valamint az, hogy gyakorlatilag mindent a legapróbb részletekig lemérnek, mekkora munkát jelent a csapatoknak. A pilótáknak is, hiszen vezethettünk a szimulátorban, és határozottan érezni lehet, hogy mennyire nehéz ott versenyképesnek lenni.”

Ami az austini hétvégét illeti, Oliveira a sprinten és a főfutamon is tizenegyedikként ért célba, így 5 pontot tett hozzá az addigi 8 egységéhez. Ennek köszönhetően továbbra is a tizenharmadik helyet foglalja el a tabellán három forduló után. Legközelebb jövő héten csap össze ismét a MotoGP mezőnye a jerezi Spanyol Nagydíj keretében.

Így áll a MotoGP-tabella az Amerikai Nagydíj után