back to top
2024. május 04. 03:10
KezdőlapSuperbikeA feltámadó Razgatlıoğlu visszavágott, legyőzte Bautistát a változatos versenyen Assenben

A feltámadó Razgatlıoğlu visszavágott, legyőzte Bautistát a változatos versenyen Assenben

Toprak Razgatlıoğlu nyerte a Superbike-világbajnokság asseni fordulójának második futamát, legyőzve Álvaro Bautistát. Az izgalmas csatákat hozó futam harmadik helyét Remy Gardner szerezte meg.

Borús időjárási körülmények között kezdődött meg a Superbike-világbajnokság második asseni futama. Az első helyről a Superpole verseny eredményének megfelelően Álvaro Bautista indulhatott, míg mellőle csapattársa, Nicolò Bulega és Alex Lowes várhatták a piros lámpák kialvását. Az időmérőn a pole pozíciót megszerző Jonathan Rea az ötödik, míg Toprak Razgatlıoğlu csak a kilencedik pozícióból rajtolt.

Bautista a rossz kezdés után simán átment a mezőnyön, Razgatlıoğlunak csak egyetlen pont jutott

A két gyári Ducati jól jött el, míg Rea egy pillanatra feljött a harmadik helyre, de aztán lecsúszott az ívről. Razgatlıoğlu feljött a hetedik helyre, Remy Gardner mögé, míg Andrea Locatelli egészen a harmadik pozícióig jött előre. Sőt, nem sokkal később Bulega mellett is elment, és közel maradt a címvédőhöz.

Bulega aztán Gardnerrel szemben is pozíciót vesztett, aki korábban Rea-t előzte meg. A brit pilótát a 2. kör elején Razgatlıoğlu is maga mögé utasította, és felzárkózott az ötödik helyre. A kör végén megtörtént az első bukás is, ugyanis Scott Redding elesett az utolsó kanyarban.

Bulegát aztán Razgatlıoğlu is megelőzte, így a gyári BMW pilótája feljött az ötödik pozícióba. Sőt, nem sokkal később Locatelli mellett is elment, aki néhány másodperccel korábban Gardnerrel szemben maradt alul. 2021 világbajnoka aztán egy időre beragadt az ausztrál motoros mögé, miközben hátrébb Axel Bassani hibázott, és visszaesett az utolsó helyre.

A 7. körre Razgatlıoğlu utolérte a címvédőt, sőt, ahogyan a szombati első versenyen, úgy most is megelőzte őt az utolsó sikánban. A következő körben Locatelli hibázott, de aztán Gardnerrel együtt ismét utolérték az első kettőst. Mindeközben rákezdett az eső, és vélhetően ennek következtében Bulega visszaesett a hetedik pozícióba.

A 9. körben Bautista visszavette a vezetést, ellenfele pedig ezúttal nem tudott visszatámadni a sikánban. Mögöttük szintén zajlott a csata, ráadásul Andrea Iannone utolérte Locatelliéket, sőt, honfitársát meg is előzte. Hátrébb Rea és Alex Lowes ütköztek, és bár előbbi tudta folytatni a versenyt, nyilvánvalóan visszaesett az utolsó pozícióba.

Nem sokkal féltáv előtt Locatelli visszaelőzte Iannonét, akit aztán Iannone is maga mögé utasított. Gardner viszont utolérte a vezető párost, sőt, a 12. körben feljött a második helyre, Razgatlıoğlut megelőzve. A kör végén aztán átvette a vezetést, miközben Locatelli, Van der Mark és Iannone is utolérte őket.

Locatelli aztán próbálta követni márkatársát, ugyanis előbb Razgatlıoğlut, majd Bautistát előzte meg. A török pilóta aztán egyre nagyobb bajba került, ugyanis előbb csapattársa, majd Iannone is elment mellette, miközben a címvédő visszavette a második helyet Gardnerrel szemben, ugyanis Locatelli időközben átvette a vezetést.

Razgatlıoğlu aztán hamar visszavette a pozíciót Van der Marktól, majd Iannonétől, így feljött a negyedik helyre. A 16. körben aztán már a második volt, ugyanis egyszerre előzte meg Gardnert és a hibázó Locatellit. Ebből is kiderül, hogy Bautista nem sokkal korábban visszavette a vezetést, így ismét a tavalyi vb első két helyezettje állt az élen.

A kör végén aztán már Razgatlıoğlu vezetett a szokásos, sikánban végrehajtott előzésével, igaz, ezúttal kicsit levágta a kanyart. A török pilóta meg is tartotta a vezetést, egy körrel később pedig Gardner is elment Bautista mellett, igaz, a spanyol motoros nagyon hamar visszavette a második helyet.

Az utolsó kör előtt Bautista ismét megközelítette Razgatlıoğlut, így izgalmasnak ígérkezett a hajrá. Végül azonban nem volt nagy csata, ugyanis a kör elején a török versenyző ellépett, és a címvédő ellépett, és Bautista nem tudott támadni. Ezzel pályafutása során először nyert Assenben a Bautistáénál egyébként keményebb gumikon. A dobogó harmadik fokára Gardner állhatott fel, mögöttük Iannone, Locatelli és Sam Lowes lett a sorrned, miután Van der Markot megbüntették, így végül kilencedikként rangsorolták. Bulega ennek köszönhetően végül a nyolcadik lett.

A Superbike-vb második asseni futamának végeredménye