back to top
péntek, május 3, 2024
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğluék tanultak a délelőtti hibájukból, Bautista küszködött a trükkös körülmények között

Razgatlıoğluék tanultak a délelőtti hibájukból, Bautista küszködött a trükkös körülmények között

- Hirdetés -

Toprak Razgatlıoğlu elárulta, a Superbike-vb asseni fordulójának Superpole versenye előtt hibát követtek el a gumiválasztással, így a délutáni második futamon más abroncsot használt. A mindhárom viadalt a dobogón záró Álvaro Bautista elégedett a hétvégéjével, míg a majdnem két és fél év után pódiumra álló Remy Gardner visszaemlékezett a nehézségeire.

Izgalmas és fordulatos küzdelmet hozott a Superbike-világbajnokság asseni fordulójának második versenye. A futam közepén még az eső is eleredt, aminek következtében egyrészt nagyon összetorlódott az élmezőny, másrészt pedig többen is vezettek ideiglenesen. Végül azonban az elmúlt három szezon győztesei, Toprak Razgatlıoğlu és Álvaro Bautista küzdöttek meg a győzelemért.

A feltámadó Razgatlıoğlu visszavágott, legyőzte Bautistát a változatos versenyen Assenben

- Advertisement -

Ebből pedig a török versenyző jött ki győztesen. A gyári BMW pilótájának nagyon rosszul alakult a Superpole verseny, és ebből is tanulva délutánra keményebb gumikat kapott, mint riválisa. A kilencedik pozícióból rajtolva hamar felzárkózott az élmezőnybe, majd a vezetést is átvette, ám féltáv környékén egészen a hatodik helyig esett vissza. Aztán viszont ismét élre állt, az utolsó körben pedig Bautistának már nem volt esélye ellene. Ezzel 6 pontra csökkent a különbség kettőjük között a tabella első két helyén.

Bautista a rossz kezdés után simán átment a mezőnyön, Razgatlıoğlunak csak egyetlen pont jutott

Nem a rajtpozíció a fontos, hanem mindig a verseny – nyilatkozta Razgatlıoğlu a leintés utáni interjúk során. – Nagyon élveztem a futamot. Az elején láttuk, hogy jön az eső, én pedig kicsit visszavettem, és figyeltem a srácokat. Utána csak jó tempóra volt szükségem. Lépésről lépésre mindenkit megelőztem, végül pedig itt vagyunk. A Superpole versenyen hibát követtünk el, de most az SC0-s gumit használtam, és jól működött, a csatázásra is jó volt. Köszönöm a csapatomnak, keményen dolgoztak ezen a hétvégén. Végre győztünk Assenben, ahol korábban soha nem nyertem, ráadásul most BMW-vel tettem. Nagyon boldog vagyok. Köszönöm minden szurkolónak, elképesztő. Nagyon szépen köszönöm, jövőre találkozunk.”

Bautista a Superpole versenyen aratott győzelmének köszönhetően az élről indulhatott, és a rajt után meg is tartotta a vezetést. Aztán viszont elvesztette az első pozíciót Razgatlıoğluval szemben, majd a futam közepén, amikor a legnehezebbek voltak a körülmények, Remy Gardner és Andrea Locatelli is megelőzte. Végül visszaállt az élre, de nem sokáig, hiszen a török motoros maga mögé utasította, onnantól kezdve pedig már nem tudott érdemben támadni, így a hétvégi harmadik, illetve első helye mellé egy másodikat is szerzett.

Örülök annak, ahogyan az egész hétvége alakult – kezdte. – Elégedettséggel tölt el, hogy minden versenyt dobogós helyen fejeztem be, főleg ilyen körülmények között. A tegnapi első futam igazán trükkös volt, a ma délelőttit pedig nagyon élveztem. Most, délután szinte az egész versenyen volt némi eső, kicsit nehéz volt. Próbáltam kevesebb kockázatot vállalni, és a második pozíció szerintem jó, mert ilyen körülmények között nagyon küszködtem, hogy meglegyen a jó érzet. Nagyon boldog vagyok, és lépésről lépésre építjük a magabiztosságomat, ami a motort illeti.”

Gardner már délelőtt is kis híján bejött az első háromba, de akkor még a hajrában kikapott Alex Lowestól. A második főfutamon viszont végig remekül ment, így először állhatott fel a dobogóra, amióta tavaly bemutatkozott a Superbike-vb-n. Sőt, az ausztrál pilóta utoljára még a Moto2-ben, a 2021 novemberében rendezett Algarvei Nagydíjon pezsgőzhetett utoljára, hiszen a következő évben csak szenvedett a MotoGP-ben.

„Két éven át tartó, dobogó nélküli ínség volt ez nekem – fogalmazott. – Egyértelműen voltak nehéz időszakaim, főleg az elmúlt két esztendőben. A MotoGP-vel kapcsolatos sztorit nyilvánvalóan mindenki ismeri, tavaly pedig, amikor a Superbike-ba igazoltam, nem szereztünk dobogót. Szóval nagy kihívás volt ez számomra. Szeretnék köszönetet mondani a barátnőmnek és az egész csapatnak, akik hittek bennem. Nagyon jó újra itt lenni a pódiumon, és már most alig várom a következő futamot.”