back to top
2024. május 06. 11:30
KezdőlapMotoGPPedrosa: Bármennyit is fog szenvedni, Quartararo mostantól nem panaszkodhat

Pedrosa: Bármennyit is fog szenvedni, Quartararo mostantól nem panaszkodhat

Dani Pedrosa is megszólalt Fabio Quartararo szerződéshosszabbításáról. A spanyol pilóta azt emelte ki, hogy Quartararo maga döntött a Yamahánál való maradás mellett, így nincs értelme annak, ha elégedetlenkedik.

Nemrég jelentette be a Yamaha, hogy Fabio Quartararo további két évvel meghosszabbította a velük kötött szerződését. Ez sokakat meglepett, hiszen korábban Quartararo egészen nyíltan beszélt arról, hogy elégedetlen a motorral, és a távozást fontolgatja. Dani Pedrosa is azok közé tartozott, akiket váratlanul ért ez a hír.

A titokzatoskodó Quartararo elárulta, mi győzte meg, hogy hosszabbítson a gyengélkedő Yamahával

„Az újságok szerint [Quartararo] állandóan küszködött, és nem szeretett ebben a helyzetben lenni. Ez pedig nem fog megváltozni, a közeljövőben ugyanolyan lesz, mint amilyen mostanában volt – nyilatkozta Pedrosa a Motosannak. – Együtt kell működnie a Yamahával annak érdekében, hogy újra olyan legyen a motorjuk, amilyenre neki szüksége van ahhoz, hogy harcolni tudjon a többiekkel. Ez egy nehéz munka, és egyáltalán nem biztos, hogy mindig célt lehet vele érni. Sokszor meg kell botlanod ahhoz, hogy megtaláld a jó irányt, de ez az első feladat, amelyet végre kell hajtanod ilyenkor.”

„Viszont az nagyon fontos, hogy  [Quartararónak] most ki kell cserélnie a chipjét – folytatta. – Maga jelölte ki az utat önmaga számára, szóval innentől nem szabad azt ismételgetnie, hogy »én nem nyerek, én nem nyerek«. Meg kell értenie, hogy mostantól, egy ilyen döntés után, bármennyit is fog szenvedni a [felzárkózási] folyamat során, nem panaszkodhat, nem lenne semmi értelme.”

Quartararót az új szerződése a mezőny legjobban kereső pilótájává tette, hiszen a Yamaha évente legalább 12 millió eurót fog kifizetni neki. Pedrosát arról is megkérdezték, hogy szerinte ez befolyásolhatta-e a nizzai versenyző döntését. „Biztos vagyok benne, hogy igen – jelentette ki. – Nem tudom, hogy milyen volt a többi ajánlat, amelyeket kapott, vagy egyáltalán voltak-e más ajánlatai. De ha voltak is, mondjuk az Apriliától vagy a Ducatitól, azok biztos, hogy a közelében sem voltak a Yamaháéhoz.”

Quartararónak nem volt más valós lehetősége, mint meghosszabbítani a szerződését a Yamahával?

A Yamaha másik pilótája jelenleg Álex Rins, aki idén érkezett a csapathoz. A spanyol versenyzőnek csak a mostani szezon végéig érvényes a szerződése, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa. „Erről [Rins jövőjéről] a Yamahának kell döntenie, hiszen ők voltak azok, akik erre az idényre kiválasztották – mondta Pedrosa. – Ők tudják, hogy mire képes, milyen kapcsolata van a motorral, és milyen lehetőségek rejlenek benne. Egyedül ők vannak tisztában ezekkel a dolgokkal, és nekik kell egy olyan döntést meghozniuk, amelynek eredményeképp egyensúly lesz a két pilótájuk között a következő években.”