back to top
2024. július 02. 13:06
KezdőlapMotoGPHivatalos: ismét nem tudják megrendezni a Kazah Nagydíjat az eredetileg kijelölt időpontban

Hivatalos: ismét nem tudják megrendezni a Kazah Nagydíjat az eredetileg kijelölt időpontban

A MotoGP bejelentette, hogy az országot sújtó áradások miatt nem rendezik meg a Kazah Nagydíjat az eredeti, júniusi időpontjában. A közlemény szerint ugyanakkor valamikor be fogják pótolni a futamot.

Azok után, hogy tavaly törölni kellett a MotoGP versenynaptárából a bemutatkozásra váró Kazah Nagydíjat, kiderült, hogy idén sem fogják megrendezni az eredetileg kijelölt időpontban. A MotoGP ugyanis bejelentette, hogy nem fogják megtartani a június 14-e és 16-a között esedékes futamhétvégét, pontosabban nem akkor.

A döntést a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM), a csapatok szakszervezete (IRTA), valamint a bajnokság kereskedelmi jogait birtokló Dorna hozta meg közösen. Az ok a közép-ázsiai régiót sújtó példátlan időjárási viszonyok, amely Kazahsztánban országos szükségállapotot eredményezett, és a lakosság jelentős részét ki kellett telepíteni a lakhelyéről.

A közlemény szerint a MotoGP nem akar további terheket róni a helyi hatóságokra, amelyek az országszerte érintett több tízezer ember segítésén dolgoznak, ezért született meg a döntés, hogy az év későbbi részére halasztják a futamot. A bajnokság szervezői együttérzésükről biztosították az érintetteket, és mind az országnak, mind a régiónak, mind a közösségeknek mihamarabbi talpra állást kívánnak.

Ami a továbbiakat illeti, minden információt később közölnek majd, amikor megerősítést nyernek. Jelenleg tehát az a biztos, hogy a május 31-e és június 2-a között esedékes mugellói hétvége után három szabad hétvége jön, mielőtt június 28-a és 30-a között megrendezik a Holland Nagydíjat. Hogy a Sokol International Racetracknek hol lehet helye a versenynaptáron belül, azt nehéz megmondani, de logisztikai szempontból minden megoldás kihívás elé állítaná az érintetteket.