back to top
2024. május 20. 20:37
KezdőlapMotoGPZarco elismerte, nem volt profi a Spencerrel szembeni kirohanása

Zarco elismerte, nem volt profi a Spencerrel szembeni kirohanása

Johann Zarco bevallotta, hogy nem viselkedett profihoz méltóan a Spanyol Nagydíj után, amikor alkalmatlannak nevezte Freddie Spencert, a Sportfelügyelői Bizottság elnökét. A két fél csütörtökön már nyugodtabb körülmények között beszélte át a helyzetet.

Sok szempontból emlékezetesen alakult a Spanyol Nagydíj hétvégéje, hiszen mind a sprint-, mind a főfutam eseménydúsnak bizonyult. Sőt, vasárnap nem csupán a pályán volt nagy a feszültség, hanem a versenyirányításnál is, amikor Johann Zarco és Aleix Espargaró meglátogatták a sportfelügyelőket, miután összeütköztek, és mindketten kiestek.

Az LCR Honda versenyzője pedig valóságos kirohanást intézett a Sportfelügyelői Bizottság elnöki posztját betöltő háromszoros világbajnokkal, Freddie Spencerrel szemben, aminek során alkalmatlannak nevezte őt. A francia pilótát annyira elkapta a hév, hogy lényegében ki kellett dobni onnan. Másfél héttel később már higgadtabban nyilatkozott a történtekről, és elismerte saját felelősségét.

„Eltelt két hét, és nyugodtabban érkezhetünk meg egy megbeszélésre – jelentette ki a csütörtöki sajtónapon. – Részemről nem volt profi, hogy a megbeszélésen felemeltem a hangom. Erre nem volt szükség. Azonban a baleset után, ahogyan a megbeszélés zajlott… ki kellett mondanom a dolgokat. Szóval ez nem volt profi a részemről.”

Kipenderítették Zarcót a sportfelügyelők, miután beolvasott a világbajnoknak

Elmondása szerint Zarcóban elsősorban azért ment fel a pumpa, mert Spencer lényegében tőle várta, hogy ítéletet hirdessen az őt kiütő Espargaró felett. Mindez nyilvánvalóan teljesen abszurd, hiszen a versenyzők ugyan véleményt nyilváníthatnak, de a döntést a sportfelügyelőknek kell meghozniuk. A két fél csütörtökön már nyugodtabb körülmények között rendezte a konfliktust.

„[Most] igazán elmondhattam az érzéseimet – fogalmazott az egyszeres MotoGP-futamgyőztes. – Nagyszerű volt, beszéltünk róla. Ezzel az incidenssel kapcsolatban egyszerűen nem igazán éreztem jól magam, mert szinte tudni akarták, hogy mit gondolok a balesetről. Mit mondhatnék? Nem sokat tudtam mondani, mert engem ütöttek ki, és nekem kellett igazolnom valamit. Szóval ezért lettem kicsit ideges, vagy mondhatni, dühös.”

Az szép és jó, hogy Zarco és Spencer meg tudták beszélni a nézeteltérést, főleg az érintettek szempontjából, de a fő problémát ez aligha oldja meg. Az amerikai exversenyzővel szemben ugyanis már számos pilóta fogalmazott meg kritikát, és egyre többen megkérdőjelezik, hogy mennyire alkalmas a jelenleg betöltött pozíciójára.