back to top
2024. május 20. 21:38
KezdőlapMotoGPMartín kezdett az élen Le Mans-ban, Acosta óriásit mentett az első szabadedzés...

Martín kezdett az élen Le Mans-ban, Acosta óriásit mentett az első szabadedzés hajrájában

Jorge Martín zárta az élen a Francia Nagydíj első szabadedzését, megelőzve Pedro Acostát és Maverick Viñalest. A 19 éves újonc ismét nagy mentést mutatott be, Brad Binder viszont összetörte a KTM-et.

Verőfényes napsütésben kezdődött a Francia Nagydíj hétvégéje a MotoGP-mezőny számára. A levegő hőmérséklete 19, az aszfalté 27 fokos volt az első szabadedzés kezdetén. A Moto2-ben és a Moto3-ban már az első pályaesemény alkalmával megdőlt a körrekord, ami a királykategóriában is jó időket vetített előre.

Martín visszavág az egyik legrosszabb pályáján, vagy élesedik a vb-harc? – hétvégi menetrend

A legtöbben lágy első és közepes hátsó gumin kezdtek, de Aleix Espargarót leszámítva az Apriliák előre is közepeseket tettek fel az elején. Az első mért kört Marc Márquez teljesítette, a Gresini versenyzője 1:35.114 másodperccel kezdett. A spanyol pilótánál többen is jobb kört motoroztak elsőre, a kezdeti próbálkozások után Jorge Martín 1:34.162-vel állt az élre, 222 ezreddel megelőzve Francesco Bagnaiát.

A második gyorskörök után már a címvédő állt az élen 1:32.713-mal, 209 ezreddel megelőzve a Pramac motorosát. Ezután viszont Marc Márquez, Marco Bezzecchi és Martín is felülmúlta a gyári Ducati versenyzőjét: a nyolcszoros világbajnok 1:32.188-cal vette át a vezetést, 11 századdal megelőzve a VR46 pilótáját, és további 35 ezreddel a másik spanyol motorost.

Még mindig nem telt el 10 perc sem, amikor Enea Bastianini 1:32.003-mal ugrott az eredményjelző tetejére, 181 ezreddel felülmúlva a szintén javító Martínt. Az olasz versenyző azonban nem sokáig vezetett, hiszen Marc Márquez 32 ezreddel még jobb gyorsabb volt nála. Bastianini mögé aztán Bagnaia jött fel, aki kereken 1 tizeddel volt lassabb a 31 éves pilótánál, Martín azonban nem sokkal később 76 ezredes lemaradással visszavette a harmadik pozíciót.

Szűk 20 perccel a leintés előtt Bastianini javított, de csak egyetlen ezreddel gyorsult addigi legjobbjához képest. A következő körében viszont már sikerült átvennie a vezetést, 57 ezreddel felülmúlva Márquezt. Bezzecchi szintén gyorsult, de ő csak megközelíteni tudta a Gresini pilótáját, egészen pontosan 9 ezredre. Ellentétben Martínnal, aki 35 ezreddel maradt el Bastianinitől.

Utóbbi aztán 15 perccel a vége előtt tovább javított, és 112 ezredre növelte előnyét a Pramac versenyzőjével szemben, míg a két közepesen lévő Pedro Acosta 193 ezredes hátránnyal feljött az ötödik pozícióba. Sőt, a 19 éves újonc aztán tovább gyorsult, és 46 ezredre csökkentette a lemaradását Bastianinivel szemben. Itt azonban még nem volt vége, ugyanis a GasGas motorosa átvette volna a vezetést, ám pályaelhagyás miatt elvették a körét.

Bagnaia aztán 15 ezredes lemaradással feljött a második helyre, Acosta viszont nem hagyta annyiban, és 179 ezredes előnnyel immáron tényleg élre állt. Martín aztán előbb 126 ezredre megközelítette honfitársát, majd 237 ezredes előnnyel meg is előzte őt, és ismét ő foglalta el az első helyet. Mindeközben Acosta majdnem elesett a 6-os kanyarban, de sikerült megfognia, ellentétben Brad Binderrel, akinek össze is tört a motorja.

Ennek következtében Álex Márquez nem javíthatott a sárga zászló miatt, Martín pedig az utolsó szektorban elkövetett hibája miatt nem növelte az előnyét. Ezzel együtt így is ő maradt az élen 1:31.421-gyel, mögötte pedig Acosta, Maverick Viñales, Bastianini, Bagnaia, Álex Márquez, Espargaró, Binder, Marc Márquez és Bezzecchi lett az első tíz sorrendje.

A MotoGP első Le Mans-i szabadedzésének végeredménye