back to top
2024. június 30. 18:15
KezdőlapMoto2Canet sérülten szerezte meg a Moto2-es, Alonso körrekorddal a Moto3-as pole pozíciót...

Canet sérülten szerezte meg a Moto2-es, Alonso körrekorddal a Moto3-as pole pozíciót Le Mans-ban

Arón Canet szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót a Francia Nagydíj időmérőjén Joe Roberts és Sergio García előtt. A Moto3-as futamon David Alonso mellől Daniel Holgado és José Antonio Rueda indulhat majd az első sorból.

A MotoGP időmérője után a két kisebb kategória kvalifikációjával folytatódott a Francia Nagydíj szombati programja. Le Mans-ban az ideálisnál valamivel melegebb körülmények fogadták a pilótákat, a levegő hőmérséklete 25, a pályáé pedig 38 fokos volt.

Moto2

A középső géposztályban a sérüléssel küzdő – a Spanyol Nagydíjon bukott, és emiatt meg kellett műteni – Arón Canet volt a legnagyobb név, akinek motorra kellett ülnie az időmérő első szakaszában. Canet a kezdeti próbálkozások során magabiztosan az élre állt, 1:35.817-et futott, majd ezt 1:35.461-re tovább javította. A Fantic Racing pilótáját egyedül Zonta van den Goorbergh tudta megközelíteni, majd az edzés felénél a holland versenyző 1:35.437-tel a vezetést is átvette. Végül ennél senki sem tudott jobb időt futni, a két már említett motoros mellett Senna Agius és Izan Guevara jutott tovább.

A Q2 elején Marcos Ramírez bukott egy elég nagyot a 14-es kanyarban, majd Jake Dixon került a földre a 13-asban. Utóbbinak annyira megsérült a motorja, hogy nem is tudta folytatni az edzést. Az első próbálkozások után sokáig Alonso López állt az élen, de Manuel González átvette tőle a vezetést. A Gresini pilótája aztán tovább tudott javítani az idején, ekkor 1:35.453-at futott.

A hajrá egy érdekes közjátékkal kezdődött, a Speed Up Racing csapattagjai percekig nem tudták beindítani Fermín Aldeguer motorját. Pár perccel a leintés előtt Canet 1:35.037-tel bejött az első helyre, a másodikat pedig Joe Roberts szerezte meg. Két perc volt hátra, amikor Agius bukott, és emiatt többeknek elvették a körét, majd pedig Canet is esett. Ennek ellenére már senki sem tudta kiütni a pole pozícióból, mögötte a Roberts, Sergio García, Albert Arenas, López sorrend alakult ki. Aldeguer végül csak a tizenkettedik helyen zárt.

Egy nem hétköznapi dolog történt a levezető körön, Filip Salač nekiment Arenasnak, emiatt elég csúnyát bukott, majd fájlalta a csuklóját.

A Moto2 Le Mans-i időmérőjének végeredménye

Moto3

A Moto3 időmérőjének első szakasza elég eseménytelenül zajlott le, csak Nicola Carraro bukására kaphatta fel a fejét az ember. Végül a legjobb idővel, 1:41.370-val Jacob Roulstone jutott tovább. Az ausztrál motoroson kívül Luca Lunetta, Scott Ogden és Szuzuki Tacuki került be a Q2-be. Emellett még Stefano Nepa beragadását lehet kiemelni.

A Q2-ben az első próbálkozások után David Alonso állt az élre, a kolumbiai versenyző 1:40.794-et futott. Viszont nagyjából hat perccel a leintés előtt Collin Veijer 1:20.793-mal átvette tőle a  vezetést.

A hajrában előbb José Antonio Rueda 1:40.366-tal került az első helyre, de Daniel Holgado még nála is gyorsabb volt, a bajnoki éllovas 1:40.366 másodperc alatt ért körbe, majd ezt az időt 1:40.125-re javította. Alonso azonban végül őt is megverte, és 1:40.113-mal, új körrekordot felállítva megszerezte a pole pozíciót. Mögötte így a Holgado, Rueda, Adrián Fernández, Veijer sorrend alakult ki az első öt pozícióban. Az Aspar motorosa így sorozatban a harmadik alkalommal indulhat az első rajtkockából.

A Moto3 Le Mans-i időmérőjének végeredménye