back to top
2024. június 28. 08:50
KezdőlapMoto2García simán nyert Le Mans-ban, Ogura és López lett még dobogós az...

García simán nyert Le Mans-ban, Ogura és López lett még dobogós az izgalmas hajrá után

Sergio García simán nyerte a Moto2-es Francia Nagydíjat, mögötte viszont izgalmasan alakult a befutó. A második helyet a nagyot zárkózó Ogura Aj szerezte meg, Alonso López pedig lehajrázta Joe Robertset a harmadik pozícióért.

Az izgalmas Moto3-as verseny után a Moto2-esek futamával folytatódott a Francia Nagydíj vasárnapja. A rajt előtt a levegő hőmérséklete 21, az aszfalté 27 fokos volt. A pole pozíciót idén már harmadik alkalommal Arón Canet szerezte meg, mellőle Joe Roberts, valamint Sergio García indulhatott. A jerezi futamot megnyerő, a mostani viadalt a bajnokság harmadik helyéről megkezdő Fermín Aldeguer meglepetésre csak a tizenkettedik pozíciót szerezte meg az időmérőn.

Canet sérülten szerezte meg a Moto2-es, Alonso körrekorddal a Moto3-as pole pozíciót Le Mans-ban

Canet borzasztóan rajtolt, ellentétben Garcíával, akit Manuel González támadott, de a Gresini versenyzője kicsit besokallt. Ennek ellenére maradt a második helyen, egészen addig, amíg Roberts vissza nem előzte. Canet, miután nagyot mentett, egészen a tizenegyedik helyig esett vissza, aztán a kilencedik pozícióban fejezte be a kört, közvetlenül Aldeguer mögött.

A Fantic motorosa aztán a 2. kör elején megelőzte riválisát, aki aztán a tizenkettedik pozícióig zuhant vissza. Előrébb Gonzáleznek ismét volt egy necces pillanata Alonso Lópezzel szemben, aki így fel is jött a harmadik helyre. Mindeközben García már közel 1 másodperccel vezetett Roberts előtt, aki keményebb gumin ment a többiekhez képest.

A futam első kiesője Barry Baltus volt, aki a 3. körben, a 14-es kanyarban bukott. Nem sokkal később a Bo Bendsneydert helyettesítő Daniel Muñoz is elesett. Canet eközben folyamatosan zárkózott vissza, és Izan Guevara, Albert Arenas, majd González megelőzésével az 5. körben már a negyedik helyen találta magát.

A 6. körben előbb Zonta van den Goorbergh, majd González is elesett, utóbbi az ötödik helyről dobta el a motort. A második helyért aztán óriási csata zajlott, Canet előbb mind Lópezt, mind Robertset maga mögé utasította, majd az amerikai pilóta a negyedik helyre esett vissza, de csak ideiglenesen. Ennek következtében García tovább növelte az előnyét, de Canet üldözőbe vette honfitársát.

A következő körökben nem változott a sorrend az élmezőnyben: García körülbelül 1,6 másodperccel vezetett, míg Canet előnye hozzávetőlegesen feleekkora volt Roberts-cel és Lópezzel szemben. Utóbbi aztán a 10. körben megelőzte az American Racing Team pilótáját, igaz, mindezt úgy tette meg, hogy igencsak leterelte ellenfelét a pályáról.

Féltávnál lett egy újabb kieső, Diogo Moreira ugyanis behajtott a bokszutcába. Nem sokkal később a tizenhetedikként induló Ogura Aj Somkiat Chantrát megelőzve már az ötödik helyre jött fel, míg közvetlenül mögöttük Aldeguer kanyarokon át tartó küzdelmet vívott meg sikerrel Arenas ellen, így már a hetedik pozícióban haladt.

A hajrához közeledve hátrébb történtek az események: Jake Dixon ütközött Senna Agiusszal, és bár mindketten a motoron maradtak, a brit versenyző sokat veszített. Xavier Artigas viszont saját magától esett el a huszonharmadik helyről. Eközben Ogura utolérte Robertset, és Canet előnye is csökkent Lópezzel szemben.

A 18. kör végén a japán versenyző meg is előzte riválisát, így feljött a negyedik pozícióba. Két körrel később aztán López utolérte Canetet, és meg is tudta előzni a tempóban jelentősen visszaeső honfitársát. A Speed Up pilótája azonban nem sokkal később hibázott, és bár sikerült megőriznie a második helyet, négyen is feltorlódtak mögötte.

Az utolsó körben Canet csak a pálya elején tudta tartani Ogurát, ám aztán meg kellett adnia magát, sőt, később Roberts annyira kiterelte, hogy egészen a hatodik helyig esett vissza. A japán versenyző aztán az ismét hibázó López mellett is elment, majd az utolsó kanyarokban Roberts visszaadta a Speed Up pilótájának a kölcsönt, és meglökte őt, ám a célegyenesre a spanyol pilóta gyorsított ki jobban, így övé lett a harmadik hely. A győzelmet senki által nem zavartatva García szerezte meg, így ő lett az első, aki egynél több futamot tudott nyerni ebben a szezonban, így 7 pontos előnnyel átvette a vezetést a tabellán. Aldeguer végül a hetedik pozícióban futott be.

A Moto2 Le Mans-i futamának végeredménye