back to top
2024. június 30. 18:52
KezdőlapMotoGPA mezőny leggyorsabbja volt, de büntetése miatt fontos vereséget szenvedett a bosszús...

A mezőny leggyorsabbja volt, de büntetése miatt fontos vereséget szenvedett a bosszús Bastianini

Enea Bastianini igyekezett lelassítani, miután manővere következtében Aleix Espargarónak el kellett hagynia a pályát, de a sportfelügyelőknek ez nem volt elég. A gyári Ducati versenyzője nyerni szeretett volna, és tempója alapján erre meg is lehetett volna az esélye, ám végül mindkét fő riválisától kikapott.

Enea Bastianini két negyedik hellyel zárta a Francia Nagydíj futamait. Mindezt jó teljesítménynek is lehetne mondani, figyelembe véve, hogy az időmérőn csak a tizedik pozíciót szerezte meg, ám a helyzet nem ennyire egyszerű. Egyrészt Marc Márquez még hátrébbról indult, de így is mindkét versenyen legyőzte őt, másrészt vasárnap egy büntetés miatt bosszankodhatott.

Martín nyerte a körömrágós Le Mans-i futamot, Marc Márquez az utolsó körben előzte meg Bagnaiát

A főfutamon ugyanis a hatodik helyért támadott Aleix Espargaróval szemben, amikor túlságosan is agresszívan vetődött be a 9-es kanyarban a gyári Aprilia pilótája mellé. Bár nem értek össze, de az ütközés elkerülésének érdekében a spanyol versenyzőnek ki kellett rántania a motort a bukótérbe, amivel elég sokat vesztett. Ennek következtében a sportfelügyelők hosszú körös büntetéssel sújtották Bastianinit.

„Ki akartam fékezni Aleixt – nyilatkozta a 26 éves motoros. – Hátul olyan mértékben elvesztettem a tapadást, hogy már nem tudtam eltalálni [a csúcspontot] a bejáratnál, és Aleix sem tudott befordulni a kanyarba. Elfordultam és lelassítottam, hogy ne szerezzek előnyt. Ez azonban valószínűleg nem volt elég, és a versenyirányítás megbüntetett.”

A SPEEDWEEK.com beszámolója szerint Bastianini annyira bosszúsnak látszott, mintha legalábbis az utolsó helyen gurult volna célba. Nem véletlen, hiszen a büntetés letöltése után egyértelműen ő volt a leggyorsabb, amit a versenyben futott leggyorsabb köre is bizonyít, ahogyan az a tény is, hogy mindössze 2,206 másodperccel maradt el a futamot megnyerő Jorge Martíntól.

Jól rajtoltam, de így is eltartott egy darabig, mire megtaláltam a tiszta utat az élmezőnybe – fogalmazott az ötszörös MotoGP-futamgyőztes. – Aztán jött az akció Aleixsel, és megint hátrébb kerültem. Utána ismét pontosan ugyanezt csináltam, de csak a negyedik helyig jutottam. Ez volt a legjobb, amit tudtam. Nagyon bosszantó, mert a futamgyőzelem volt az egyértelmű célom, és bebizonyítottam, hogy elég gyors vagyok ehhez.”

Bastianini a hétvége során ugyan közeledett csapattársára, Francesco Bagnaiára a bajnoki tabellán, de az élen lévő Martín növelte előnyét vele szemben, Márquez pedig utolérte, és bár holtversenyben állnak, de hivatalosan meg is előzte. A jövője szempontjából viszont aggasztóbb az a puszta tény, hogy mind a Pramac, mind a Gresini versenyzőjétől kikapott, akik szintén esélyesek a gyári Ducati 2025-ös ülésére. „Természetesen egy ilyen nap után nem vagyok boldog – jelentette ki. – Ez egy vereség. A Ducatinál tudják, mire vagyok képes, de Jorge megnyerte a futamot, és ezt a Ducatinál is látták. Néha csak egy kis szerencse kell az ilyen helyzetekben, és ez most egyértelműen hiányzott.”

Így áll a MotoGP-tabella a Francia Nagydíj után