back to top
2024. június 23. 04:40
KezdőlapOffroadA címvédő győzelmével és magyar pontszerzéssel indult az idei hardenduro-világbajnokság

A címvédő győzelmével és magyar pontszerzéssel indult az idei hardenduro-világbajnokság

Manuel Lettenbichler tökéletes teljesítménnyel zárta a hardenduro-világbajnokság nyitófordulóját az Egyesült Királyságban. Csizmazia Barnabás összességében a huszonhetedik, a juniorok között a kilencedik helyen végzett, míg Deák Dávid épphogy lemaradt a vasárnapi főversenyről.

Az előző hétvégén elindult a hardenduro-világbajnokság 2024-es szezonja. Az első fordulónak az Egyesült Királyság, azon belül is Wales adott otthont, Manuel Lettenbichler pedig ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. A Superenduro-vb előző kiírásának harmadik helyezettje 2023-ban minden futamot megnyerte, most pedig tökéletes teljesítménnyel indította az idényt. Az eseménynek két magyar résztvevője is volt.

A pénteki nap 30 perces gyakorlással indult, majd csupán annyi volt a tét, hogy eldőljön, milyen sorrendben vágnak neki a másnapi időmérőnek. Ahhoz, hogy ezt meghatározzák, négy előfutamba osztották be a mezőnyt. Az elsőt Lettenbichler, a másodikat Will Hoare, a harmadikat Jonny Walker, a negyediket pedig Wade Young nyerte. Az elődöntőkből a német versenyző, illetve Teodor Kabakcsijev győzelmével zárultak, a döntőben pedig Lettenbichler szintén nem talált legyőzőre.

Másnap jött az időmérő, melynek során a pilótáknak délelőtt és délután is egy-egy körre volt lehetőségük. Lettenbichler végül 96 századdal bement 16 perc alá, amivel messze ő bizonyult a leggyorsabbnak a 10 kilométeres pályán, amivel 3 bajnoki pontot is begyűjtött. Kabakcsijev 19,92 másodperccel maradt el tőle, Walker pedig további 3,66 másodperces hátrányt szedett össze.

Ami a magyar versenyzőket illeti, a tavaly a juniorok közötti összetett hatodik helyén végző Csizmazia Barnabás 18:38.66-tal a tizenkilencedik helyet szerezte meg a kvalifikáción, ami kategóriájában a hetedik pozíciónak felelt meg. Ezzel simán bejutott a másnap délutáni főversenyre, ellentétben a 26:07.02-ig jutó. Deák Dáviddal, aki a százkettedik pozícióban, vagyis éppen a legjobb százon kívül végzett. Ennek következtében ő vasárnap délelőtt versenyzett, és a huszonnegyedik helyet szerezte meg.

A kifejezetten nehéz, 16 km-es pályán rendezett főversenyen Lettenbichler senkinek nem adott esélyt. A 26 esztendős motoros a rajt után rögtön élre állt, majd a következő három kör során nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Bár a futam közepén Kabakcsijev valamennyire megközelítette, végül a bő 2 órás viadalon több mint 3 percet adott a bolgár versenyzőnek. A harmadik pozícióban Mario Román futott be.

Ezzel Lettenbichler 23 ponttal vezeti a bajnokságot, 4 egységgel megelőzve Kabakcsijevet. A juniorok között Mitchell Brightmore legyőzte öccsét, Ashtont, így 22 egységgel áll az élen, 2-vel többet gyűjtve testvérénél. Csizmazia összesítésben huszonhetedikként, kategóriájában kilencedikként zárt, utóbbival 7 egységet gyűjtött.