back to top
2024. július 27. 01:46
KezdőlapMotoGPTavaly pofozkodás lett a vége, most heves mutogatásig jutott Espargaró és Morbidelli...

Tavaly pofozkodás lett a vége, most heves mutogatásig jutott Espargaró és Morbidelli vitája (videó)

Aleix Espargarónak láthatóan nem tetszett Franco Morbidelli ellene bemutatott utolsó körös megmozdulása, de a tavalyi katari edzéssel ellentétben ezt most csak heves gesztikulációval jelezte neki. Az olasz versenyző kiemelte, hogy a Francia Nagydíj hétvégéjén végre be tudta fejezni a főfutamot, de tudja, hogy még mindig hátrányban van márkatársaival szemben.

Bár a szurkolók és az adásrendezők érthető módon a győzelemért zajló csatára koncentráltak, nem csak Jorge Martín, Marc Márquez és Francesco Bagnaia vívtak egymással kiélezett küzdelmet a pályán. Olyannyira, hogy Franco Morbidelli és Aleix Espargaró párharca még a levezető körben is folytatódott, bár szerencsére nem olyan módon, mint a tavalyi katari forduló első napján.

Martín nyerte a körömrágós Le Mans-i futamot, Marc Márquez az utolsó körben előzte meg Bagnaiát

A spanyol versenyző a hetedik helyen haladt, amikor az utolsó kör legvégén a 29 éves pilóta agresszívan bevetődött mellé, neki pedig – az Enea Bastianinivel történt esethez hasonlóan – ki kellett mennie a bukótérbe, hogy elkerülje az ütközést. Ráadásul ennek következtében Brad Binder is megelőzte őt, így csak kilencedikként intették le.

Súlyos büntetést ért a pofozkodás a MotoGP edzésén (videó)

Honfitársával ellentétben Morbidelli elkerülte a büntetést, de Espargaró láthatóan nem értett egyet a sportfelügyelők későbbi döntésével. A levezető körben ugyanis hevesen mutogatott ellenfelének, de szerencsére a pofozkodás ezúttal elmaradt. A Pramac pilótájának reakciójáról bűnbánást lehetett leolvasni, de később nem vállalta a felelősséget a történtekért. „Ott volt a rés, én pedig megkíséreltem a manővert Aleix ellen – nyilatkozta. – Elégedetlennek tűnt, de nem értünk össze.”

Morbidelli tempója egyértelműen sokat javult a szezon elejéhez képest, de sokszor nem jött ki neki a lépés. Az austini és a jerezi főfutamon elesett, míg a Le Mans-i sprinten borzalmasan rajtolt, és nem tudott visszakapaszkodni a pontszerző helyekig. A másnapi rajtja sem volt jónak mondható, hiszen az 1. kört a tizennegyedik helyen fejezte be, de végül a kieséseknek is köszönhetően sikerült javítania a rajtpozícióján, és először szerzett pontot főfutamon.

„Végre sikerült befejezni a versenyt – fogalmazott, majd felidézte az elmúlt időszak balszerencsés eseteit. – Austinban jó volt a tempónk, de nem tudtuk befejezni a futamot. Jerezben is gyorsak voltunk, de rosszul rajtoltunk. Itt is hasonlóan gyenge volt a rajt, és gondjaim voltak azzal, hogy átverekedjem magam a mezőnyön.”

Morbidelli öt forduló után 15 ponttal rendelkezik, amivel a bajnokságtizenhatodik pozícióját foglalja el. Bár továbbra is ő áll a leghátrébb a Ducati versenyzői közül, bízik benne, hogy hamarosan közelebb tud kerülni legeredményesebb márkatársai szintjéhez. „A Ducati legjobb srácai elképesztő munkát végeznek – jelentette ki. – Nagyon jól ismerik a motort, ha Marc Márquezt kivesszük az egyenletből. Marc kiváló alapsebességgel rendelkezik. Szeretnék minél előbb [eljutni oda], hogy tartsam velük a lépést.”

Így áll a MotoGP-tabella a Francia Nagydíj után