back to top
2024. június 28. 07:57
KezdőlapMotoGPBagnaia szerint Martín és Marc Márquez „egyszerűen gyorsabbak voltak” nála a Le...

Bagnaia szerint Martín és Marc Márquez „egyszerűen gyorsabbak voltak” nála a Le Mans-i főfutamon

Francesco Bagnaia értékelte a Francia Nagydíj hétvégéjét. A címvédő szerint az idei bajnoki címért a Le Mans-i főfutam hajrájához hasonlóan ő, Jorge Martín és Marc Márquez fognak küzdeni.

Nem a Francia Nagydíj volt Francesco Bagnaia pályafutásának legjobb versenyhétvégéje, pedig az időmérő végéig még minden jól alakult neki, hiszen megszerezte a második rajthelyet. A sprinten azonban beütött a krach, egy technikai hiba miatt borzalmasan indult el, és visszaesett a mezőny hátsó felébe. Ráadásul nem is tudott visszazárkózni, ehelyett folyamatosan veszítette a pozíciókat. Végül a kavicságyat is megjárta, majd visszagurult a bokszba, és feladta a futamot.

Bagnaia magát is okolhatja a „furcsa” gondokért, főnöke szerint a győzelemért küzdhetett volna

A sprintjét tönkretevő problémáról később elmondta, hogy már tudják, mi állt a hátterében, egy olyan dolog, amely „elméletileg megtörténhet még egyszer, de gyakorlatilag már nem”. Azt viszont nem árulta el, hogy pontosan miről van szó.

A főfutam nem alakult ennyire rosszul neki, sőt kifejezetten jól kezdődött, hiszen sikerült lerajtolnia a pole pozícióból induló Martínt. A spanyol versenyző sokáig nem is tudta visszavenni a vezetést, de aztán a hajrában Bagnaia előbb a második, majd a harmadik helyre csúszott vissza, hiszen előbb a Pramac motorosa, majd Marc Márquez is megelőzte.

Martín nyerte a körömrágós Le Mans-i futamot, Marc Márquez az utolsó körben előzte meg Bagnaiát

„Megpróbáltam a legtöbbet kihozni magamból, szóval pozitívan kell értékelnünk ezt a hétvégét – nyilatkozta Bagnaia. – A pénteki nap szinte tökéletesen alakult, aztán a sprinten volt egy kis probléma, amely elvette annak a lehetőségét, hogy befejezzük a versenyt. Vasárnap pedig ők ketten [Martín és Márquez] egyszerűen gyorsabbak voltak nálam. Próbáltam a legtöbbet kihozni magamból, de az utolsó körökben már nagyon küszködtem ezzel, tehát most pont az ellenkezője volt a jerezi helyzetnek.”

„Nagyon gyors voltam az egyes és a kettes szektorban, a kettes szektorban kimondottan – tért ki a főfutam hajrájára. – A 7-es kanyarban kifejezetten erős voltam, de aztán sokat veszítettem a 9-es kanyar előtti féktávon, szóval Jorge képes volt kicsit ellépni. Furcsa volt, mivel nem éreztem úgy, hogy tudnék keményebben fékezni, és több tempót belevinni abba a kanyarba, majd meglátjuk, hogy ez miért volt így. Aztán Marc is megelőzött. Azt hittem, hogy keményen fékezek, de nem tudtam eléggé megállítani a motort, és eléggé használni az első féket, ő meg elment mellettem. De szerintem egyszerűen csak arról volt szó, hogy gyorsabb volt nálam.”

„De legalább javultunk egy kicsit ezen a pályán – tette hozzá. – Tavaly és két éve is buktam Le Mans-ban, szóval az nagyon fontos volt, hogy befejezzük a versenyt, és ezt végül sikerült jó tempóval megtennünk. Örülök ennek, de egy harmadik hellyel sosem lehetek igazán elégedett. Innentől már Barcelonára koncentrálunk, és megpróbálunk még egy kicsit fejlődni.”

A címvédőt megkérdezték, hogy szerinte hármójuk közül fog-e kikerülni az idei bajnok. „Jelenleg úgy gondolom, hogy igen, mivel mi valahogy erősebbek és készebbek vagyunk, mint a többi pilóta – válaszolta Bagnaia. – Persze vannak mások is, akik esélyesek mondjuk egy futamgyőzelemre, mint Enea [Bastianini], aki vasárnap nagyon erős volt, de a bajnoki címhez nemcsak a verseny, hanem minden más is kell, például az időmérő. Szóval úgy gondolom, hogy a bajnoki harc többé-kevésbé olyan lesz, mint [a Le Mans-i] főfutam.”

A mezőny leggyorsabbja volt, de büntetése miatt fontos vereséget szenvedett a bosszús Bastianini