back to top
2024. június 26. 03:31
KezdőlapMotoGPEzúttal sem az eszére hallgatott Aleix Espargaró, amikor másodszor is a visszavonulást...

Ezúttal sem az eszére hallgatott Aleix Espargaró, amikor másodszor is a visszavonulást választotta

Aleix Espargaró úgy véli, fiatal önmaga büszke lenne arra, amit pályafutása során elért, most viszont a szívére hallgatva azt mondja, hogy elég volt. A gyári Aprilia pilótája jól akarja érezni magát a hátralévő futamokon, a hosszabb távú jövőjét illetően viszont semmi konkrétumot nem mondott.

Csütörtökön délután Aleix Espargaró egy rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az idei szezon az utolsó, amelyet állandó versenyzőként tölt el a MotoGP-ben. Az eseményen több megható pillanat is volt, előfordult, hogy a spanyol motoros nem tudta visszatartani az érzelmeit, a végén pedig ellenfelei, majd rokonai köszöntötték őt a színpadon.

Hivatalos: Aleix Espargaró visszavonul az idei szezon végén

Espargaró előbb maga mondott el egy hosszabb monológot, majd a karrierjének legszebb pillanatait felidéző videó levetítése után az újságíróknak is volt lehetőségük kérdezni tőle. A 34 esztendős pilóta elismerte, hogy sokszor az érzelmei vezérelték, ami nem mindig sült el jól, ennek ellenére most sem a racionális énjére hallgatott.

„Furcsa, nagyon szervezetlen volt a pályafutásom – jelentette ki. – Biztos vagyok benne, hogy az a fiú, aki sok évvel ezelőtt debütált itt, büszke lenne. Életem során sok hibát követtem el azzal, hogy a szívemmel, és nem az eszemmel döntöttem. Az eszem azt mondja, hogy még tudom folytatni, hogy továbbra is gyors vagyok, és a történelem legjobb versenyzőihez mérhetem magam. A szívem viszont arra kér, hogy hagyjam abba, hogy lássam felnőni a gyerekeimet, és hogy otthon lehessek a feleségemmel.”

Espargarónak valóban érdekesen alakult a pályafutása, hiszen először úgy került fel a MotoGP-be, hogy nemhogy győzelmet, de még csak dobogót sem szerzett. Sokáig aztán a királykategóriában is csak a 2014-es Aragóniai Nagydíjon elért második helyének örülhetett, aztán viszont az Apriliával jött az áttörés. Végül a tavalyelőtti Argentin Nagydíjon, pályafutása 200. MotoGP-versenyén a pódium tetejére is felállhatott, amit azóta kétszer tudott megismételni. A spanyol versenyző szerint elsősorban nem az adottságainak köszönheti, amit elért.

„Nagyon boldog vagyok – fogalmazott. – Rengeteg versenyző van a világon, akik sokkal többet nyertek nálam, de én mindent beleadtam. Rendkívül keményen dolgoztam, Sokszor úgy éreztem, talán nincs akkora tehetségem, mint más pilótáknak, de kemény munkával elég magas szintre jutottam. Ezek az emlékek fantasztikusak az elmúlt két-három idényből. Álomszerű volt. Az egyik oka annak, hogy úgy döntöttem, abbahagyom, hogy elég volt. Nagyon jól éreztem magam, és jó érzéssel szeretnék visszavonulni állandó versenyzőként. Ezért vagyok nagyon boldog. Nem volt könnyű hetem, mert néha furcsán éreztem magam, de nagyon örülök.”

A 35. születésnapját július végén ünneplő pilóta viccesen hozzátette, „a [többi] versenyző remélhetőleg hagy nyerni a hétvégén ajándék gyanánt”. Ezt persze nem gondolta komolyan, azt viszont igen, hogy az elmúlt időszakban úgy érezte, már nem annyira elkötelezett, mint kellene, ami feleséggel és két gyerekkel érthető is.

„Próbáltam igazságos lenni magammal szemben – mondta. – Minden versenyző, aki most itt van, várja a szerdát, hogy a futam [helyszínére] repülhessen, hiszen ez a legfontosabb az életükben. Korábban én is így éreztem, de most már kezdem azt érezni, hogy talán maradhatnék többet otthon. Imádok a gyerekeimmel lenni, imádom az otthoni életemet. Igazságos vagyok magammal szemben: ha az ember nem tud száz százalékig arra összpontosítani, hogy MotoGP-versenyző, akkor manapság nagyon nehéz magas szinten lenni. Ezért hoztam meg a döntést.”

Könnyek között beszélt öccséről a visszavonuló Espargaró, akit ellenfelei köszöntöttek (videó)

Espargarótól azt is megkérdezték, hogy mi volt a legszebb és a legnehezebb pillanata eddigi karrierje során. Előbbire úgy felelt, hogy „könnyű lenne Argentínát mondani”, de most is nagyszerűen érzi magát. Úgy gondolja, hogy rendkívül szerencsés, és a bejelentésnek köszönhetően meg is könnyebbült. A kérdés másik felére adott válaszából pedig kiderült, hogy már nem először döntött a visszavonulás mellett, csak korábban lebeszélték róla.

„Ami a legnehezebbet illeti, a ’18-as szezont mondanám – felelte. – ’18-ban nagyon közel voltam ahhoz, hogy visszavonuljak. Valójában el is döntöttem, hogy visszavonulok, de a feleségem, Laura hajtott. Nagyon küszködtünk az Apriliával, rengetegszer buktam, számos sérülésem volt, egy perccel az élmezőny után értem célba. Szóval otthon nagyon nehéz volt motivációt találnom. Szerencsére Laura mellettem volt.”

Ahogyan akkor a felesége győzte meg a folytatásról, úgy most öccsének, Pol Espargarónak is volt némi szerepe abban, hogy idén tényleg abbahagyja. Az állandó versenyzőként tavaly elköszönő pilóta a 2023-as idény első hétvégéjén horrorisztikusa balesetet szenvedett, és hónapokig tartott, mire többé-kevésbé felépült súlyos sérüléseiből. Bátyja pedig időközben észrevette, hogy más lett.

„Száz százalékig – válaszolta arra a kérdésre, hogy az ifjabbik Espargarónak volt-e hatása a döntésre. – Pol balesete után nyilvánvalóan nem volt könnyű. Nagyot bukott, és eléggé megváltozott. Sokkal boldogabb lett, amit tisztelek, mert amikor az ember versenyez, de nincs [jó] motorja, akkor nem örül, nem érzi jól magát otthon. Ő viszont teljesen megváltozott, rendkívül boldog lett a családjával. Szóval igen, valamennyire erre a döntésre ösztökélt.”

Az idősebbik fivér kijelentette, „az elmúlt három évben történelmet írtunk az Apriliával, és ez álomszerű volt”. Kérdés azonban, hogy mit hoz a jövő, hiszen az ugyan kiderült, hogy állandó versenyzőként nem folytatja, az viszont nem, hogy jövőre rajthoz áll-e még néhány futamon szabadkártyával mint tesztpilóta. Erre azonban nem adott érdemi választ.

Az Apriliának három kiszemeltje lehet arra az esetre, ha Espargaró a visszavonulás mellett döntene

„Ami a jövőmet illeti, lesz időnk beszélni róla – szögezte le. – Most, ezen a helyen csak élvezni akarom ezt a pillanatot. Nagyon sokat dolgoztam a pályafutásom során, hogy eljussak ide. Még mindig hosszú idény áll előttem a mezőny egyik legjobb motorjával, ez jó lehetőséget jelent, hogy dobogókért és győzelmekért harcoljak. Rengeteg időnk lesz, és azt is gondolom, hogy a jövőbeli szabályváltozások miatt lesz mit tesztelnem, de momentán élvezni akarom, és szeretném jól érezni magam az egyik legjobb motoron. Tudom, hogy ebben a géposztályban számos versenyző akarja ezt a motort a jövőre nézve, úgyhogy az idény hátralévő részében jól kell éreznem magam.”