back to top
2024. június 30. 11:33
KezdőlapMotoGPElátkozott éllovasok, Espargaró-győzelem és Marc Márquez-felzárkózás a montmelói sprinten

Elátkozott éllovasok, Espargaró-győzelem és Marc Márquez-felzárkózás a montmelói sprinten

Aleix Espargaró kalandos úton nyerte meg a Katalán Nagydíj sprintfutamát. A jelzőt azt teszi indokolttá, hogy hárman is buktak az első helyről. Az Aprilia versenyzője mögött a tizennegyedik helyről rajtoló Marc Márquez, majd Pedro Acosta szelte át a célvonalat.

A két kisebb kategória időmérője után a MotoGP sprintfutamával zárult a Katalán Nagydíj szombati programja. A pole pozícióból a kvalifikáción új körrekordot felállító Aleix Espargaró indulhatott, az első sort Francesco Bagnaia és Raúl Fernández egészítette ki. A Trackhouse motorosa eredetileg a hetedik rajthelyet szerezte meg, de az egyik elvett körét később „visszaadták”, és így fellépett az első sorba. Marc Márquez viszont csak tizennegyedikként várhatta a lámpák kialvását. A mezőny a felhős időjáráshoz képest aránylag meleg körülmények között vágott neki a 13 körös viadalnak, mivel a levegő hőmérséklete 25, a montmelói pályáé pedig 46 fokos volt. Az összes versenyző az előre közepes – hátulra lágy gumikiosztás mellett döntött.

Espargaró befűzte az oktatófilmet, új körrekorddal nyerte meg a montmelói időmérőt

Espargaró elég rossz rajtot vett a pole pozícióból, és visszaesett az ötödik helyre. A vezetést Bagnaia vette át, mögé az első kanyarokat követően Pedro Acosta és Fernández zárkózott fel. Márqueznek sikerült előrelépnie az indulás után, egészen a nyolcadik helyig verekedte el magát.

A 2. kör elején Acosta elment Bagnaia mellett, de a címvédő rövidesen újra maga mögé utasította. Azonban a következő körben Bagnaia hibázott, és az újoncon kívül Fernández és Binder is megelőzte. A Trackhouse versenyzője ezután kihasználta, hogy Acosta is rontott, és élre állt, MotoGP-pályafutása során először. A GasGas pilótája mellett aztán a márkatársa is elment.

Az 5. körben aztán drámai dolog történt: Fernández bukott az első helyről, a 10-es kanyar tréfálta meg. Eközben Franco Morbidelli kapott egy hosszú körös büntetést felelőtlen motorozás miatt.

A vezetést megöröklő Acosta nem sokáig tudta megőrizni a spiccet, mivel Binder elment mellette, majd nemsokára Bagnaia is megelőzte. A 7. körben aztán a dél-afrikai pilóta megismételte Fernández hibáját, és ő is az első helyről bukott, csak nála ennek az 5-ös kanyar volt a helyszíne.

Az utolsó körben végül Márquez hosszas előkészítés után megelőzte Acostát, és átvette a harmadik pozíciót. A nyomást pedig Bagnaia sem bírta el: lemásolta Bindert, és ő is az élről bukott az 5-ös kanyarban, így a visszavonulását csütörtökön bejelentő Espargaró nyerte a sprintet.

Az állandó mezőny korelnöke mögött a Márquez, Acosta, Jorge Martín, Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio, Jack Miller, Maverick Viñales, Marco Bezzecchi, Fabio Quartararo sorrend alakult ki.

A MotoGP montmelói sprintfutamának végeredménye