back to top
2024. július 05. 02:38
KezdőlapMotoGPA sprinten először nullázó Martín szerint „valami nincs rendben”, Bastianini bukását észre...

A sprinten először nullázó Martín szerint „valami nincs rendben”, Bastianini bukását észre sem vette

Jorge Martín elárulta, annak ellenére esett el az Olasz Nagydíj sprintfutamán, hogy lassabban ment be a San Donatóba, mint az előző körben. Az Enea Bastianinivel történt incidens kapcsán mindketten elmondták a véleményüket.

Jorge Martín számára rémálomszerűen alakult az Olasz Nagydíj sprintfutama. Az időmérőn ugyan megszerezte a pole pozíciót, de Francesco Bagnaia és Enea Bastianini is lerajtolta. Utóbbi aztán egy ütközés következtében elesett, viszont a második helyet így is elveszítette, hiszen a címvédő mellett Marc Márquez is jobb tempót produkált, mint ő.

Bagnaia magabiztosan nyert Marc Márquez előtt, Martín a kavicságyban fejezte be a mugellói sprintet

Sőt, már Pedro Acosta is közeledett rá, amikor a 8. kör elején, a San Donato-kanyarban elesett. Ennek következtében először nullázott a sprintfutamon, ami annak ismeretében egészen döbbenetes, hogy már a huszonhatodikat rendezték ebben a műfajban. Bagnaia győzelmének köszönhetően pedig 27 pontra csökkent az előnye a világbajnoki tabellán.

„Összességében nehéz nap volt, már délelőttől kezdve – nyilatkozta. – Meg tudtam csinálni a gyorskört, de messze vagyunk az élmezőnytől. A sprinten már kézben volt a dobogó, de egyszerűen hiányzott az első tapadás. Három kör után úgy éreztem, hogy a gumi nagyon elhasználódott. Rendkívül furcsa érzés volt, de ez van. Meg kell értenünk, [hogy miért történt], és biztos, hogy változtatnunk kell a [motor] elején, mert ha nem, akkor vasárnap nehéz lesz. A bukásnál kicsit korábban fékeztem, mint az előző körben. Még lassabb voltam, próbáltam nyugodt lenni abban a kanyarban, mert az előző körben szélesre mentem. Még így is elestem, úgyhogy valami biztosan nincs rendben, és holnapra meg kell oldanunk.”

Néhány körrel korábban Enea Bastianini próbálta visszaelőzni Martínt, ám kicsit szélesre ment, így a spanyol versenyző vissza tudott vetődni. A gyári Ducati pilótája azonban nem akarta annyiban hagyni, aminek következtében összeértek, és ő húzta a rövidebbet. „Megelőzött, szélesre ment, én pedig lezártam az ívet – idézte fel az esetet a Prama motorosa. – Egyáltalán nem láttam őt. Szerintem nagyon necces volt, de szélesre ment, ezért mentem belülre. Nem is vettem észre, hogy bukott, csak a tévében láttam.”

A sportfelügyelők vizsgálták az esetet, de végül versenybalesetnek minősítették az incidenst, és a legtöbb kameraállás alapján alighanem ez volt a jó döntés. Bastianini ugyan visszaült a motorra, de aztán a bokszba hajtott, és feladta a futamot, amivel egyrészt nőtt a hátránya Bagnaiával és Márquezzel szemben, másrészt aligha növelte az esélyét arra, hogy jövőre megtartsa jelenlegi ülését.

„Amikor láttam, hogy Jorge kicsit a határon motorozik, megpróbáltam megelőzni, és picit szélesre mentünk, aztán bevetődött, és ekkor mentünk össze – magyarázta. – Sajnos a futam túlságosan hamar véget ért [számomra], ami nagy kár, mert megvolt bennünk az, ami a jó szerepléshez kellett volna. Úgy vélem, elkerülhető lett volna az incidens, de a lényeg, hogy vasárnapra koncentrálunk, tudván, hogy megvan a tempónk ahhoz, hogy jól szerepeljünk.”