back to top
2024. július 27. 06:06
KezdőlapMoto3Két helyen is törést szenvedett, de a komoly sérülést megúszta az elgázolt...

Két helyen is törést szenvedett, de a komoly sérülést megúszta az elgázolt Zurutuza

Ijesztő balesetet szenvedett a Moto3-as Xabi Zurutuza az Olasz Nagydíjon, de szerencsére megúszta az igazán komoly következményeket. Csapata, a KTM Ajo tudatta a nyilvánossággal, hogy a 18 éves pilóta milyen sérülést szenvedett.

Már a 4. körben félbe kellett szakítani a Moto3-as Olasz Nagydíjat az előző körben történt incidens miatt. Az élő képen nem látszott, de a visszajátszásból kiderült, hogy Xabi Zurutuzát utolérte a motorversenyzők egyik rémálma. A spanyol újonc egy highside-ot produkált az Arrabbiata 2-ben, a közvetlenül mögötte haladó Filippo Farioli pedig semmit nem tudott tenni az ellen, hogy elgázolja ellenfelét. (A balesetet erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.)

Természetesen a mentő azonnal a pályára ment, és elsőre nagy volt az ijedtség, utána viszont szerencsére jó hírek érkeztek. Az viszonylag hamar kiderült, hogy Zurutuza egy pillanatra sem vesztette el az eszméletét, az pedig szintén jó jelnek számított, hogy mielőtt elszállították, felemelt hüvelykujjal jelezte, hogy a körülményekhez képest nincs nagy baj.

Súlyos balesettel indult a Moto3 futama, Alonso ismét nyert az újraindítás után

Miközben a többiek teljesítették a lerövidített versenyt, a KTM Ajo pilótáját előbb az orvosi központba, majd a mugellói kórházba vitték, ahol alaposabban kivizsgálták. Az első hírek arról szóltak, hogy a háta sérült meg. Ez igaznak bizonyult, igaz, nem csak ott sérült meg, ezzel együtt az igazán komoly következményeket elkerülte.

Az olasz sajtóban már korábban megjelent a hír, amelyet aztán a KTM Ajo is megerősített, miszerint Zurutuzának a jobb lapocka- és felkarcsontja tört el. A rövid bejegyzésben „kis” törést említenek, és a súlyos kimenetelt kizárták. A spanyol versenyzőt még vasárnap hazájába szállítják, ahol folytatja a lábadozást. Az istálló egyúttal megköszönte a pályaorvosoknak és a kórházi személyzetnek a gyors munkát.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy Zurutuzának ki kell-e hagynia futamot. Ebből a szempontból mindenképpen jó hír számára, hogy a következő, asseni fordulót négy hét múlva rendezik, így közel egy hónapja van arra, hogy felépüljön. Az viszont biztos, hogy a 18 esztendős motoros továbbra is a tabella huszonkettedik helyén áll, miután bemutatkozó hétvégéjén, az Amerikai Nagydíjon tizenharmadikként ért célba, azóta viszont nem szerzett pontot.

Így áll a MotoGP-tabella az Olasz Nagydíj után