back to top
2024. július 27. 02:27
KezdőlapMotoGPA Pramacnál elbúcsúztak Martíntól, de leszögezték, idén még mindent megtesznek, hogy bajnok...

A Pramacnál elbúcsúztak Martíntól, de leszögezték, idén még mindent megtesznek, hogy bajnok legyen

A Pramacnál elköszöntek Jorge Martíntól, aki jövőre már az Apriliát fogja erősíteni. Az istálló tulajdonosa és csapatfőnöke külön is megszólalt.

Ahogy már közismert, az Aprilia hétfőn bejelentette, hogy Jorge Martín váltja majd a gyári csapatuknál az idei szezon végén visszavonuló Aleix Espargarót. A felek „rekordidő”, nagyjából egy nap alatt ütötték nyélbe a megállapodást, miután Martín rájött, hogy „talán már nincs jövője” a Ducatinál.

Az Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal

A 2018-as Moto3-as világbajnok így elhagyja a Pramacot, vagyis azt a csapatot, amellyel 2021-ben bemutatkozott a királykategóriában. A madridi pilóta már abban az évben felállhatott a dobogó tetejére, de összességében egy komoly sérülés miatt nem sikerült különösebben jól a szezonja. A 2022-es idény hasonlóan nehezen indult neki, több futamot sem tudott befejezni, és általában sem volt ott a legjobbak között.

A Pramac bizalma azonban nem rendült meg benne, a közös munka pedig tavaly végre meghozta a gyümölcsét. Martín ugyanis az utolsó futamig  harcban volt az egyéni világbajnoki címért, bár végül alulmaradt Francesco Bagnaiával szemben. Viszont a csapatok rangsorában így is az első helyen végeztek, amire korábban szatellitcsapat még nem volt képes. Az olasz alakulatnál így nem véletlenül hálásak a 26 éves pilótának, akitől a távozása bejelentése után el is búcsúztak a közös történetük felelevenítésével.

Martín kisírta magát a vesztes vb-döntő után, de úgy véli, van mit ünnepelni

„Megszületett a döntés. Jorge Martín 2025-től az Aprilia Racing színeiben fog versenyezni. A Prima Pramac Racing 2021-ben üdvözölhette őt a soraiban – idézi fel a csapat a közleményükben. – A spanyol a második közös versenyünkön megszerezte az első pole pozícióját a MotoGP-ben, majd a harmadik helyen ért célba. A Portugál Nagydíj rajtjánál történt súlyos bukása után Martín négy fordulót hagyott ki, hogy fel tudjon  épülni a sérüléseiből. Aztán két futammal a visszatérése után, Ausztriában megszerezte a pole pozíciót és első győzelmét is a királykategóriában. Azóta pedig nem állt meg a fejlődésben, és a MotoGP egyik legerősebb versenyzőjévé vált.”

„Majd 2023-ban történelmet írtunk. Martín az utolsó futamig versenyben volt az egyéni világbajnoki címért, végül 39 ponttal maradt le erről a célról. Ugyanebben az évben a Prima Pramac Racing lett az első független [nem gyári] csapat, amely megnyerte a MotoGP-csapatvilágbajnoki címet. A 2024-es szezon idilli módon kezdődött. Martín a szezon első hét fordulójának mindegyikén dobogóra állt, és már a másodiktól kezdve vezeti a bajnoki tabellát. Négy sikeres közös szezon után a Prima Pramac Racing továbbra is támogatni fogja Martínt, és csapat mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredménnyel fejezze be ezt a szezont.”

Paolo Campinoti, a csapat tulajdonosa is megszólalt. „Akkor [2021-ben] egy tehetséges újoncot üdvözöltünk a csapatunkban, ma pedig a MotoGP egyik legerősebb versenyzőjével dolgozunk együtt – mondta Campinoti. – Hihetetlen, hogy mennyi tudtunk közösen fejlődni, és idén továbbra is a tavalyi szezon végén kitűzött célunkra fogunk összpontosítani. A Valenciai Nagydíj után meg majd elbúcsúzunk Martíntól, a legjobbakat kívánva neki a jövőjéhez.”

Gino Borsoi, a Pramac csapatfőnöke sem hagyta ezt szó nélkül. „Hálás és büszke vagyok, hogy együtt dolgozhattam Jorgéval: ő az egyik legerősebb és legtehetségesebb versenyző, akit valaha is ismertem. Mostantól kezdve pedig továbbra is mindent bele fogunk adni, hogy együtt elérjük a lehető legjobb eredményt, és továbbra is erre a szezonra fogunk koncentrálni, amely csodálatosan indult. Remélem, Jorge, most, hogy meghozta a döntést a jövőjéről, tudja majd velünk együtt élvezni a szezon hátralévő részét.”