back to top
2024. június 30. 19:41
KezdőlapMotoGPA Ducati nem hagyja, hogy Martín elvigye az 1-es rajtszámot? – reagált...

A Ducati nem hagyja, hogy Martín elvigye az 1-es rajtszámot? – reagált a gyári csapat főnöke

Davide Tardozzi leszögezte, a Ducati továbbra is mindent megad Jorge Martínnak, ami a győzelemhez szükséges. A bolognaiak gyári istállójának csapatfőnöke sajnálja a spanyol versenyző és Enea Bastianini elvesztését, és úgy véli, még utóbbit sem lehet kizárni a bajnoki küzdelemből.

Múlt héten eldőlt a pilótapiac egyik, ha nem a legfontosabb kérdése. Bár pár nappal a bejelentés előtt még úgy tűnt, hogy Jorge Martín lesz a befutó, a Ducati végül Marc Márquezt választotta, így ő lesz Francesco Bagnaia jövő évi csapattársa a gyári Ducatinál. Ennek viszont az lett a következménye, hogy a Pramac motorosa aláírt az Apriliához.

Marc Márquez nem fogadta el: kiderült, mi lett volna a titkos záradék Martín gyári szerződésében

Mivel a 26 éves motoros jelenleg vezeti a bajnokságot, és a végső siker esetén magával viheti az 1-es rajtszámot az új munkaadójához (már ha egyáltalán váltani akar), felmerül a kérdés, hogy a Ducatinak innentől kezdve mennyire áll érdekében segíteni őt, pláne úgy, hogy más márka pilótája nem fogja megszorongatni őket. Davide Tardozzi azonban leszögezte, nem fognak piszkos játszmákba kezdeni.

Espargaró szerint Martínt elszomorították a Ducatinál történtek, de az Apriliánál bálvány lesz belőle

„Gigi [Dall’Igna, a Ducati versenyrészlegének általános igazgatója] világosan megmondta, én pedig még egyszer hangsúlyozom: Martín mindent megkap, amire szüksége van a győzelemhez, ahogyan eddig is – nyilatkozta a gyári alakulat csapatfőnöke a CycleWorld.com-nak. – Mindene meglesz ahhoz, hogy harcoljon a bajnoki címért.”

A döntés eredményeképpen ráadásul a Ducati nemcsak Martínt, hanem minden bizonnyal Enea Bastianinit is elveszíti, aki menedzsere, Carlo Pernat szerint a Tech3 csapatához tart. Bár az olasz motoros reálisan már jó ideje nem számíthatott arra, hogy jövőre is megtarthatja a gyári ülést, Tardozzi azért nem örül a valószínűsíthető távozásának.

Dőlnek a dominók: értesülések szerint megvan Bastianini következő csapata

„Nagyon sajnáljuk, hogy elveszítjük Martínt és Eneát, két erős versenyzőt, akikben nagyon hiszünk – fogalmazott. – Jorge vezeti a bajnokságot, Enea pedig nagyszerű dolgokat vitt véghez velünk előbb a szatellitcsapatnál, aztán vörösben. Tavaly viszont balszerencséje volt az első futamon történt incidenssel, és az előző idény végéig nem tudott teljesen felépülni. Szívesen megtartottuk volna őket, de végül választanunk kellett.”

A közvélemény nagy része úgy gondolja, hogy Martín, Bagnaia és Márquez fognak harcolni a végső győzelemért, ám főnöke a gyári Ducati másik, 57 pontos lemaradásban lévő versenyzőjét sem írná le. „Nem kell kizárnunk Bastianinit a bajnoki harcból – szögezte le a 65 éves szakember. – Mindenünk megvan ahhoz, hogy idén nyerjünk, és ez a csomag egy nagyon versenyképes motorból és erős pilótákból áll.”

Tardozzitól ezután megkérdezték, hogy szerinte ki fogja megszerezni a MotoGP idei egyéni világbajnoki címét. Tipp helyett sokkal inkább egy kívánságot fogalmazott meg, amely nem tartogatott nagy meglepetést. „Hosszú még a szezon, és sok minden történhet – jelentette ki. – Martín vezet, Pecco pedig megmutatta, hogy mennyire erős. Övé az egyes rajtszám, és reméljük, hogy harmadszor is rá tud erősíteni.”

Martín, Bagnaia és Marc Márquez a végsőkig tartó csatát vívhatnak a vb-címért Dovizioso szerint