back to top
2024. július 27. 05:35
KezdőlapMotoGPCsak a pénzért hosszabbított? – Quartararo reagált a döntését ért kritikákra

Csak a pénzért hosszabbított? – Quartararo reagált a döntését ért kritikákra

Fabio Quartararo tagadta, hogy elsődlegesen a pénzért hosszabbított volna a Yamahával, és úgy véli, egy év múlva már jobb helyzetben lesznek, mint jelenleg. A francia versenyzőt nem érdekli, hogy egy gyártó náluk is jobban szenved.

A Yamaha április elején bejelentette, hogy Fabio Quartararo 2026-ig meghosszabbította a szerződését a márkával. Mindez meglepő fejlemény volt azok után, hogy a jelenleg 25 esztendős pilóta már arról beszélt, hogy felvette a kapcsolatot más gyártókkal, és akkor még semmiképpen sem látszott, hogy a hangvillások érdemben javulni fognak.

Meglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

Quartararo a hírek szerint évente 12 millió eurót fog keresni, amivel a mezőny legjobban fizetett versenyzője lesz. Sokan azzal vádolták, illetve a mai napig vádolják, hogy csak a bankszámlája miatt írt alá, nem pedig sportszakmai okokból. Ezek a hangok ráadásul addig vélhetően nem is csitulnak el, ameddig a Yamaha nem tér vissza az élmezőnybe, ám az érintett tagadja mindezt.

Quartararo ezért maradhatott a Yamahánál: kiderült, hogy mennyi lehet a fizetése a következő években

„Csak egy kicsit, mert tudom az okát, hogy miért maradtam, és ezt el is mondtam – válaszolta az AS-nak adott interjújában arra a kérdésre, hogy a pénz miatt hosszabbított-e. – A projekt miatt, amely teljesülni fog, és amiatt, ahogyan az emberek dolgoznak a Yamahánál. Természetesen a gazdasági szempont kicsit minden jó dolog hátterében ott van, amit láttam, ami több mint ígéretes.”

Persze alighanem Quartararo türelme sem véges, így adódik a kérdés, hogy mégis mikorra várható érdemi előrelépés a Yamahától. A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes hangsúlyozta, hogy ez nem holnap fog megtörténni. „Kell egy év – szögezte le. – A következő esztendő elején már más helyzetben leszünk, mint most. Képesek leszünk úgy beszélgetni, mint korábban, és nem azon fogunk gondolkozni, hogy be tudunk-e jutni a Q2-be. Többször fogunk bekerülni, mint most.”

Szintén felmerül, hogy a 2027-es új szabályokra történőfejlesztés nem lesz-e negatív hatással az azt megelőző két évre. „A Yamahánál történő befektetést látva nem hiszem, hogy aggódnunk kellene emiatt – felelte Quartararo. – Emellett a szerződésem nem 2027-re szól. Úgy gondolom, hogy a Yamaha célja rövid távon visszatérni [az élmezőnybe], hosszú távon pedig ott maradni.”

Quartararo: Nagyon jó ajánlatokat kaptam más gyártóktól is

A Yamaha számára nyújthat némi vigaszt, hogy a másik japán gyártó, a Honda még az övéknél is mélyebb gödörben van, de pilótájukat ez nem nyugtatja meg. „Személy szerint engem egy cseppet sem érdekel, hogy legyőzzük-e a Hondát – jelentette ki 2021 királykategóriás világbajnoka. – Miért akarná az ember azt nézni, aki mögötte van? Engem az érdekel, hogy nálunk mi van. A többiek nem érdekelnek. Az előttünk lévőkre kell figyelni, nem pedig a mögöttünk lévőkre.”