back to top
2024. június 28. 10:15
KezdőlapMotoGPEspargaró „akár pénzben is merne fogadni” arra, hogy utódja, Martín bajnok lesz...

Espargaró „akár pénzben is merne fogadni” arra, hogy utódja, Martín bajnok lesz az Apriliával

Aleix Espargaró elmesélte, miként segítette elő, hogy Jorge Martín legyen az utódja az Apriliánál. Espargaró biztos abban, hogy honfitársa és barátja megszerzi a bajnoki címet a noaleiekkel.

Már több mint egy hete hozta nyilvánosságra az Aprilia, hogy Jorge Martín náluk folytatja a pályafutását, a felek egy két évre szóló szerződést írtak alá. Martín az idei szezon végén visszavonuló Aleix Espargarót fogja váltani.

Amikor megtörtént a bejelentés, sokan meglepődtek, hiszen hosszú idei a jelenlegi bajnoki éllovas volt a legesélyesebb arra, hogy Francesco Bagnaia következő csapattársa legyen a Ducati gyári alakulatánál. A bolognai gyártó azonban végül Marc Márquezt választotta, a döntésüket pedig az Olasz Nagydíj utolsó napján közölték Martínnal. Ő pedig nem is várt sokáig, azonnal keresni kezdte a lehetőségeket, és alig egy nap alatt megállapodott az Apriliával. Azt a mozgalmas vasárnapot nemrég az utódjával közismerten jó viszonyt ápoló Espargaró idézte fel.

Az Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal

„Az tényleg egy eléggé egyedi helyzet volt – nyilatkozta Espargaró. – A főfutam után Jorge és a menedzsere felismerték, hogy nem olyan egyértelmű a Ducati [gyári csapatához] való igazolás, mint ahogyan azt korábban gondolták. Ezért aztán elkezdtek különböző márkákkal, különböző gyártókkal tárgyalni, és [Martín] eljött az én kamionomba is. Éjfélig beszélgettünk, én pedig csak próbáltam arról meggyőzni, hogy neki az Aprilia jelenti a legjobb lehetőséget. Én ugyanis tudom, hogy mekkora az Aprilia potenciálja, milyen jó ez a csapat, és persze az ő tehetségét is ismerem.”

„Tehát én tudtam, hogy az Aprilia tökéletes lenne neki. Szóval meggyőztem arról, hogy válassza az Apriliát, Massimo [Rivola – az gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója – a szerk.] pedig nagyon ügyesen mindent gyorsan előkészített. Az Apriliának ez egy igazán jó lehetőség volt, amilyenről korábban nem hittük volna, hogy megnyílhat. Emellett nekem személyesen is álomszerű, hogy Jorge jövőre az én motoromon fog ülni.”

Espargaró szerint Martínt elszomorították a Ducatinál történtek, de az Apriliánál bálvány lesz belőle

Egy kérdésre válaszolva Espargaró kijelentette, nem kételkedik abban, hogy Martín bajnok lesz az Apriliával. „Akár pénzben is mernék arra fogadni, hogy sikerül neki [megszerezni a trófeát] – tette hozzá. – Úgy tűnik, hogy amióta én nyolc évvel ezelőtt csatlakoztam az Apriliához, [a gyártó MotoGP-projektje] nem állt meg a fejlődésben. Az elmúlt években már néhány futamot is tudtam nyerni, ő [Martín] pedig egy tehetséges és fiatal pilóta, aki nagyon vágyik a sikerre.”

Espargaró kifejezetten örül annak, hogy így alakult a helyzet. „Nagyon boldog vagyok Martín és az Aprilia miatt is – jegyezte meg. – Ő egy nagyszerű versenyző, és a Ducatival már megmutatta, hogy hihetetlenül nagy a potenciálja. És örülök a csapatnak is, megérdemelnek egy újabb élversenyzőt, jó, hogy egy ilyen késői pillanatban el tudták vinni Martínt. Azt meg majd meglátjuk, hogy jövőre milyen szinten lesz. Mindenesetre Noaléban most mindenki nagyon izgatott amiatt, hogy a mezőny egyik legerősebb versenyzője kerül a csapathoz.”

A Ducati nem hagyja, hogy Martín elvigye az 1-es rajtszámot? – reagált a gyári csapat főnöke