back to top
2024. szeptember 28. 17:06
KezdőlapSuperbikeBautista úgy látja, hogy mostanra elérték a Ducati jelenlegi motorjának határait

Bautista úgy látja, hogy mostanra elérték a Ducati jelenlegi motorjának határait

Álvaro Bautista elmondása szerint még nem talált olyan összhangot a Ducati motorjával, amilyet tavaly. A spanyol pilóta szeretne valamilyen fejlesztést a szezon közben, de ez nem annyira egyszerű feladat.

Nehezen indult a Superbike-világbajnokság idei szezonja Álvaro Bautistának. A címvédőt több dolog is hátráltatta, a malajziai MotoGP-futamon összeszedett sérülése mellett a lényegében ellene meghozott szabály – amelynek következményeképp hét kilogrammnyi ballasztot kell magával cipelnie – sem jött jól neki.

Bautista: Ha nehezebb lennék, és nem nyertem volna, ma nem létezne ez az engem büntető szabály

Azonban látszólag mostanra sikerült maga mögött hagynia a problémákat, hiszen már két futamot is megnyert. Az első misanói verseny előtt a tabellát is vezette, de azon Toprak Razgatlıoğlu átvette tőle az első helyet. Mindezek ellenére ő maga úgy érzi, hogy még mindig nem sikerült annyira ráéreznie a motorra, amennyire az előző idényben.

„Mostanában nem hozzuk a legjobb formánkat a motor tekintetében, ugyanis néha jól működik, máskor meg problémáim vannak vele – nyilatkozta Bautista. – Szóval ez azt jelenti, hogy találnunk kell egy jó beállítást. Tavaly is ezt csináltuk, de [idén] egyelőre valamiért nem tudom megtalálni ugyanazokat az érzéseket, amelyek [tavaly] megvoltak.”

„Ebben a bajnokságban nehéz olyasmit találni, ami azonnali javulást eredményez, hiszen mindig az adott utcai motorra kell alapozni – jegyezte meg. – Én én úgy gondolom, hogy mostanra elértük ennek a határait. Az utcai motort kell fejlesztenünk, hogy előre tudjunk lépni.”

Rea szerint igazságtalan előnyt élvez a Ducati

A Superbike-világbajnokságon a MotoGP-hez képest szigorúbban van szabályozva, hogy a szezon közben mely területeken fejleszthetnek a gyártók. Ezek közé tartozik például a lengőkar, a felfüggesztés és a motorvezérlő elektronika. De fontos, hogy a motor legtöbb részét tekintve nem lehet radikálisan eltérni az utcai változaton alkalmazott megoldásoktól, így az előrelépéshez azt is fejleszteni kell.

Bautista szavai szerint a Ducati pont ezt csinálja, hiszen nemsokára, az év végén megérkezik majd a Panigale V4 következő generációja. „Tudom, hogy lesz egy új modell, bár még nem láttam – tette hozzá. – Majd meglátjuk, hogy milyen lesz, de őszintén szólva én szeretnék valami újdonságot most is, amikor még megy a szezon. A jövő év még nagyon messze van, és ki tudja, hogy addig mi fog még történni.”

„Nekünk ez egy nagy probléma” – leginkább a Ducatit sújthatja a Superbike-világbajnokság lassítása

„Minden teszt és minden verseny után beszélek [az új motorról] Gigi [Dall’ Ignával, a Ducati versenyrészlegének vezérigazgatójával]. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk, nem csak akkor, amikor ő is ott van az adott versenyhétvégén. Gigi ismeri az érzéseimet, a kéréseimet és tudja, hogy mire van szükségem. Az, hogy most itt vagyok [Misanóban], nem változtat semmin az információcsere szempontjából.”