back to top
2024. július 02. 09:20
KezdőlapMotoGPBagnaia szerint „hamarosan eljön” az első idei győzelem, amelyet a tavalyi Ducatival...

Bagnaia szerint „hamarosan eljön” az első idei győzelem, amelyet a tavalyi Ducatival aratnak

Francesco Bagnaia és Enea Bastianini is úgy gondolja, hogy rövidesen valaki futamot fog nyerni a tavalyi Ducatival. Jorge Martín is elismeri, hogy a legfrissebb és az előző Desmosedici elég hasonlóak, de azért egy területen egyértelműen jobbnak tartja az ideit.

A jelenlegi tabella első három helyén három Ducati-pilótát találunk. Viszont ők nem mind ugyanolyan motoron ülnek, hiszen amíg Jorge Martín és Francesco Bagnaia az idei, addig Marc Márquez a tavalyi Desmosedicit használja. Ennélfogva már többször fellángolt a vita arról, hogy pontosan mekkora is a különbség a két típus között. Nemrég Bagnaia is megszólalt ebben a témában.

Pirro szerint Bagnaia és Marc Márquez csatája megmutatta, mennyi van az idei és a tavalyi Ducati között

„Tény, hogy mi [az idei Ducatival versenyzők] jól alkalmazkodtunk a motorhoz – nyilatkozta Bagnaia. – A tavalyi motor esetén több időre volt szükség az alkalmazkodáshoz, de attól még az egy nagyon jó motor. Bizonyos pályákon nagyon versenyképes volt, más pályákon mondjuk kevésbé. Az előző szezonban Mugellóban a tavalyi [motor] nagyszerűen muzsikált, ahogy Barcelonában is. Szóval nehéz megmondani, hogy idén [Mugellóban] miért nem működött annyira jól. De azóta már kaptak új fejlesztéseket, új kipufogót és szerintem hamarosan eljön majd az idei első győzelem, amelyet a tavalyi motorral aratnak. Bár jelenleg nagyon magas a színvonal, illetve az új gumik sem könnyítik meg a helyzetet, és mi [az idei motorral versenyzők] nagyon jó munkát végzünk. Nemcsak úgy itt vagyunk, mint három lassú versenyző, hanem kiváló munkát végzünk.”

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is összesen nyolc Ducatit találhatunk meg a rajtrácson, ezek közül szokás szerint négy idei és négy tavalyi. Az előző szezonban, amelyben ugyanez volt a felállás, négy futamot és két sprintet nyertek az akkor aktuálisan egyéves technikával. A mostani szezonban Álex és Marc Márquez, illetve Fabio di Giannantonio és Marco Bezzecchi használ tavalyi Ducatit. Közülük eddig az idősebb Márquez fivér járt a legközelebb ahhoz az említett győzelemhez, amelyről Bagnaia mellett a csapattársa, Enea Bastianini is úgy véli, hamarosan sor kerülhet rá.

A Ducati vezérigazgatója úgy látja, hogy Marc Márquezt nem Bagnaiával és Martínnal kell összemérni

„Egyetértek Peccóval – mondta Bastianini. – Emlékszem, tavaly kellett egy kis idő meg néhány módosítás, mivel az a motor eléggé volt más, mint a 2021-es [amellyel 2022-ben versenyzett még a Gresininél – a szerk.]. De szerintem a tavalyi motor eléggé hasonló az ideihez, szerintem nem volt nagy változás. Ahogy Pecco mondta, valószínűleg a 2023-as géppel a jövőben fognak [futamot] nyerni. De a problémát [az idei motorral versenyző pilóták] magas szintje jelenti. Nagyon közel vagyunk egymáshoz, és a 2023-as motorral versenyzők közül Marc kiemelkedik. De szerintem a különbség [a két motor között] nem annyira nagy.”

Jorge Martín viszont úgy látja, hogy egy bizonyos területen sokkal jobb az idei motor. „Nekem a nagy változást a 2024-es gépen a fékezés jelentette. Ezért is választottuk végül ezt a modellt – jegyezte meg Martín. – De úgy gondolom, hogy például Mugellóban, a tavalyival versenyképesebb lettem volna, mert az előző szezonban erősebb voltam az irányváltások tekintetében, mint ebben az idényben. Szóval [az idei motorral] többet küszködtem [Mugellóban], mint tavaly a 2023-assal. De ettől még eléggé hasonlóak.”

Martín szerint végre sikerült megoldaniuk a Ducati idei motorjának legnagyobb problémáját