back to top
2024. május 17. 06:43
KezdőlapMotoGPMartín szerint végre sikerült megoldaniuk a Ducati idei motorjának legnagyobb problémáját

Martín szerint végre sikerült megoldaniuk a Ducati idei motorjának legnagyobb problémáját

Jorge Martín úgy gondolja, hogy Jerezben sikerült leszámolniuk a vibrációval, amely idén már többször is hátráltatta a Ducati idei motorjával versenyző pilótákat. Francesco Bagnaia viszont még nem biztos ebben.

Feltehetően kevesen kérdőjeleznék meg azt az állítást, hogy a MotoGP mezőnyében megtalálható motorok közül jelenleg a Ducati idei gépe a legjobb. Azonban még a Desmosedici GP24-nek is megvan a maga hibája: az a különös jelenség, amely leginkább pattogásra vagy vibrációra hasonlít. Ráadásul ez általában kanyarodás közben lép fel, így nem csoda, hogy sokszor megnehezítette már Pramac és a gyári csapat pilótáinak életét. Úgy tűnik, hogy ezalól egyedül Enea Bastianini képezi a kivételt, bár azért még rá is hatással van.

Bastianinit kevésbé zavarja az a jelenség, amely Bagnaia és Martín életét is megkeserítette

A nyilatkozatok alapján ez eddig leginkább Jorge Martínt sújtotta. A spanyol pilóta először a katari teszt alatt panaszkodott erre, a loszaíli sprint után pedig már arról beszélt, hogy majdnem bukott a vibráció miatt. Aztán az austini hétvégén is fellépett nála a jelenség, de elképzelhető, hogy az volt az utolsó ilyen alkalom. Elmondása szerint ugyanis a Spanyol Nagydíjon és a szintén Jerezben megtartott teszten végre sikerült megoldaniuk a problémát.

„Ez a pálya tökéletes volt, mivel egyáltalán nem tapasztaltunk vibrációt, szóval azt gondolom, hogy visszatértünk a normális kerékvágásba – nyilatkozta Martín. – De még ha nem is így van, már akkor is vannak megoldásaink. A teszten kipróbáltunk egy másik megoldást, amely még gyorsabbá tett minket. Nagyon örülök annak, hogy ilyen fejlesztéseket sikerült elvégeznünk.”

Di Giannantonio volt a leggyorsabb Jerezben a Honda és a Yamaha nagy napján

Francesco Bagnaia szintén jól ismeri ezt a jelenséget, hiszen többek között a katari sprinten nála is előjött. A címvédő Martínhoz hasonlóan úgy gondolja, hogy Jerezben előre tudtak lépni ennek a megoldásában. Azt azonban nem tudja, hogy valóban elértek-e már az út végére. „Az elmúlt napokban kipróbált dolgok tényleg fejlődést jelentenek, és kissé sikerült is megoldanunk ezt a problémát – mondta Bagnaia. – De a [végső ítélet meghozásával] még meg kell várnunk egy olyan pályát, amelyen erősebben jelentkezhet.”

Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatmenedzsere inkább az olasz motoros álláspontját képviselte. „Még mindig megvan a vibráció, szóval dolgozunk rajta. A mérnökök sokat foglalkoztak ezzel a hétvége folyamán, és úgy hisszük, hogy találtunk valamit, de ez még nem minden. Ezen az úton megyünk tovább, hogy tökéletesen megoldjuk a problémát – szögezte le Tardozzi. – De elégedettek vagyunk a futamon használt beállításainkkal. Nem hoztunk ide új alkatrészeket, mivel úgy gondoljuk, hogy ez leginkább a beállításokon, a vázon és a felfüggesztésen múlik.”