back to top
2024. május 17. 04:30
KezdőlapMotoGPAcosta a rá nehezedő elvárásokról: Már régóta nem figyelek oda az olyan...

Acosta a rá nehezedő elvárásokról: Már régóta nem figyelek oda az olyan emberekre, mint Lorenzo

Pedro Acosta megszólalt arról, hogy többen, például Jorge Lorenzo, előzetesen jobb eredményt vártak tőle a jerezi főfutamon, mint amilyet végül el tudott érni.

Az idei szezon első három fordulója során Pedro Acosta valósággal berobbant a MotoGP-be. Az újonc már Katarban is kitűnően teljesített, de igazán először Portimãóban mutatta meg, hogy mire képes, hiszen a Portugál Nagydíj főfutamán felállhatott a dobogó legalsó fokára. Austinban pedig még tovább emelte a lécet, hiszen azon a vasárnapon Texasban csak Maverick Viñales volt gyorsabb nála.

Ezt a szárnyalást látva többen – például Jorge Lorenzo – úgy gondolták, hogy Acosta a Spanyol Nagydíj főfutamán jó eséllyel pályázhat majd a győzelemre. Végül azonban a mazarróni cápa „csak” a tizedik helyen ért célba a jerezi hétvége hosszabb viadalán. Így tehát nem tudta igazolni a várakozásokat, de ez őt a legkevésbé sem érdekli.

Acosta: Minden túlságosan szépnek tűnt

„Nem érdekelnek az emberek elvárásai, már régóta nem figyelek a külső zajokra, és az olyan emberek szavaira, mint Lorenzo – nyilatkozta Acosta. – Ő egyértelműen nagyon sokat tud a motorversenyzésről, de jelenleg itt [a MotoGP-ben] senki sem tudhatja, hogy mi fog történni, egészen addig, amíg át nem szeltük a célvonalat. Vezetheted körökön keresztül a versenyt, de aztán bukhatsz, vagy akár meg is előzhetnek az utolsó kanyarban, szóval az ilyen jóslatok nem túl hasznosak nekem.”

Acosta az időmérőn a tizedik, a bukásokkal teletűzdelt sprinten pedig a második helyet szerezte meg. Jól mutatja a fiatal pilótára nehezedő nyomás nagyságát, hogy ilyen eredmények után is majdnemhogy magyarázkodnia kellett vasárnap este. „Nem mondanám azt, hogy ez egy rossz hétvége volt. Ha be tudtam volna fejezni az utolsó kvalifikációs körömet [elég jó idővel állt az első három szektor után, de a negyedikben bukott – a szerk.], akkor a főfutam is teljes más lett volna.”

„Úgy gondolom, hogy ezen a hétvégén sok dolgot tanultunk – jelentette ki a 19 éves motoros. – Elég versenyképesek voltunk a szombati Q2-ig, sőt a sprinten is. Eltekintve attól, hogy mennyien estek, a sprinten elég jó volt a tempóm, szóval odaérhettem volna körülbelül az ötödik helyre. Mindent a bemelegítésen elszenvedett bukásom tett nehézzé, mivel amiatt egy olyan motorral kellett kiállnunk a futamra, amelyiket előtte még egyáltalán nem használtuk a hétvégén.”

„Tehát megtanultuk, hogy mindenképpen jobb befejezni egy időmérős kört, még akkor is, ha a negyedik helyett a hatodik pozíciót szerezzük meg, mint kockáztatni egy bukást, és sokkal hátrébbról rajtolni. És azt is megtanultuk, hogy kicsit lassabban kell mennünk a vasárnapi bemelegítésen: nem a legjobb dolog egy ilyen ütést kapni a futam előtt.”

Hatalmasat esett Acosta a vasárnap reggeli bemelegítésen