back to top
2024. május 21. 07:36
KezdőlapMotoGPAcosta: Minden túlságosan szépnek tűnt

Acosta: Minden túlságosan szépnek tűnt

Pedro Acosta úgy véli, tanulnia kell a Spanyol Nagydíj időmérőjén bekövetkezett bukásából, amely jelentősen befolyásolta a futamát. A GasGas versenyzője méltatta a szerelőket, akik helyrehozták a motorját a bemelegítésen történt esése után.

Pedro Acosta ismét dobogós helyezéssel zárta a fordulót, még ha a Spanyol Nagydíj hétvégéjén ez nem is a főfutamon, hanem a sprinten történt. A 19 éves újonc szombaton profitált abból, hogy előtte öten is elestek, és a második helyen ért célba Jorge Martín mögött. Aznap tehát nem volt akkora jelentősége a pár órával korábbi hibájának, nem úgy, mint másnap.

Martín nyerte az őrületes jerezi sprintet, Marc Márquez megint az élről bukott, Quartararo dobogós

A GasGas pilótája ugyanis az időmérőn remek körön volt, amellyel ideiglenesen mindenképpen átvette volna a vezetést, és alighanem az élmezőnyben zárt volna. A negyedik szektorban azonban elesett, így végül csak a tizedik pozíciót szerezte meg a rajtrácson. Ez pedig igencsak negatív hatással volt a vasárnapi versenyére, ahol az eddigi legrosszabb eredményét ért el, amióta bemutatkozott a MotoGP-ben.

„Tanulságos hétvége volt – nyilatkozta. – Előtte minden túlságosan szépnek tűnt. Örülnünk kell. Jó hétvégét zártunk, és tisztában vagyunk vele, hogy el kell kerülnünk ezeket a hibákat az időmérőn, illetve a hátulról történő indulást. Minden probléma ekkor kezdődött. Emellett az olyan dolgokat is el kell kerülnünk, mint a bemelegítésen történt bukás. Nem a legjobb módja annak, hogy tönkretegyünk egy MotoGP-motort, de mindenesetre [jó] úton vagyunk.”

Acosta a 7-es kanyarban esett el a bemelegítés során, és mind a motor, mind ő az airfence-nek csapódott. Szerencsére neki nem lett komoly baja, csupán az egyik ujját kellett bekötözni a verseny után, a gép viszont igencsak megsérült. Hogy ez mekkora hatással volt a futamára, azt nyilvánvalóan nem lehet megállapítani, annak viszont biztosan elég nagy, hogy az elején Johann Zarco meglökte őt, aminek következtében rengeteg pozíciót veszített.

Hatalmasat esett Acosta a vasárnap reggeli bemelegítésen

„Ami a magabiztosságomat illeti, minden rendben volt – fogalmazott. – Nem volt könnyű másfél óra alatt megjavítani a motoromat, és a szerelők mindent megtettek, hogy két motor álljon készen. Nagyon büszke vagyok rájuk. A versenyről pedig annyit, hogy a rajt nehéz volt, a kuplungot kicsit másnak éreztem, és picivel lassabb voltam. A katasztrófa az első kanyar volt, nem pedig a rajt. Aztán minden nehéz volt egy kicsit, mert a jerezi pályán nem a legkönnyebb előzni. Utána Zarco talán kicsit lassabb volt, mint amire számítottam, de nehéz volt megelőzni, ugyanakkor visszaszereztük a pozíciókat. Rossz nap volt, de az első tízben voltunk, és ez volt a célunk ebben az idényben.”

Martín az élről bukott, Bagnaia pedig Marc Márquezt legyőzve nyerte meg a jerezi főfutamot

Acosta végül részben Jorge Martín bukásoknak köszönhetően a rajtpozícióját tudta visszaszerezni. Ennek következtében, azok után, hogy a sprintet követően feljött a tabella második helyére, visszacsúszott a negyedik pozícióba, de hátrányát 27 pontra csökkentette a listavezetővel szemben, míg a második Francesco Bagnaia mögött így is csak 6 egység a lemaradása.