back to top
2024. szeptember 28. 15:02
KezdőlapSuperbikeBautista szerint a BMW-vel nincs probléma, csak Razgatlıoğlu kivételével középkategóriásak a pilótái

Bautista szerint a BMW-vel nincs probléma, csak Razgatlıoğlu kivételével középkategóriásak a pilótái

Álvaro Bautista úgy látja, hogy a BMW motorja már az elmúlt években is elég jó volt, csak a rajta ülő versenyzők nem tudták kiaknázni a benne rejlő potenciált. A spanyol pilóta szerint erre most is lényegében egyedül az a Toprak Razgatlıoğlu képes, aki idén érkezett a bajorokhoz.

A BMW 2019-ben csatlakozott gyári programmal a Superbike-világbajnokság mezőnyéhez. A müncheniek pedig azóta hajtanak azért, hogy végre áttörést érjenek el, és tényleg megérkezzenek az élmezőnybe. Mostanra pedig úgy tűnik, hogy végre sikerült elérniük ezt a céljukat, hiszen az idei szezonre leigazolt Toprak Razgatlıoğlu nagyszerűen teljesít a korábban többek által lesajnált M1000RR-rel. A török pilóta a misanói forduló mindhárom futamát megnyerte, és így átvette a vezetést a tabella élén. Álvaro Bautista viszont úgy látja, eddig sem a technikai oldalon volt a gond a német gyártónál.

Razgatlıoğlu szerint „ez még csak a kezdet”, Bautista úgy látja, a török „érinthetetlen” volt Misanóban

„Mindig is azt mondtam, arra számítok, hogy Toprak gyors lesz a BMW-vel – jelentette ki a címvédő a SPEEDWEEK.com-nak. – Amikor az elmúlt években a többi BMW-pilótával csaptam össze a pályán, nem láttam azt, hogy komolyabb probléma lenne azzal a motorral. Az egy teljesen jó motor. De [a BMW] néhány versenyzője olyan, hogy az egyik hétvégén jól teljesít, a következőn meg eléggé le van maradva. Szerintem [korábban] sem a motorral volt a probléma, hanem a versenyzőkkel. A BMW pilótái középkategóriásak, csak Toprak képviseli a legmagasabb szintet. Ő ki tudja aknázni a motor teljes potenciálját, a többieknek a teljesítményük személyes szintje nem teszi lehetővé, hogy gyorsabbak legyenek.”

„Talán [Michael] van der Mark jól tudna teljesíteni, de neki rövid időn belül elég sok sérülése volt – jegyezte meg. – Benne óriási potenciál van, de a sérülése miatt ezt mostanában nem igazán tudta megmutatni, és az ilyen [sérülésekből] nem könnyű felépülni. Szóval, ha egy gyors versenyző ül fel arra a motorra, akkor gyorsan tud vele lenni.” A holland pilótáról a BMW vezetősége minden bizonnyal hasonlóan gondolkozik, mint Bautista, hiszen meghosszabbították a szerződését a következő szezon végéig. Ezt az is indokolhatta, hogy közben kiderült, fennáll a veszélye Razgatlıoğlu elvesztésének.

Érik a szenzáció? – menedzsere szerint Razgatlıoğlu elhagyná a Superbike-vb-t a MotoGP-ért

A 2021-es Superbike-világbajnok előtt a BMW Scott Reddinget szánta vezérnek, a brit pilótát 2022-ben igazolta le a német gyártó. Azt pedig egyáltalán nem lehetne mondani, hogy Redding azelőtt ne bizonyított volna: 2020-ban a tabella második, egy évvel később pedig a harmadik helyén végzett még a Ducatival. Viszont az M1000RR nyergében nem igazán tudott megvillanni, és most a jelenlegi csapata – amely a BMW egyetlen szatellitalakulata –, a Bonovo távozása miatt a jövője is kétségessé vált.

„Scott akkor érkezett a Ducatihoz, amikor még egy lépéssel előrébb jártak [a többiekhez képest, mint most] – mondta Bautista. – De a második évében már többet küszködött. Az nem ugyanolyan, ha egy olyan motorra ülsz fel, amely a legerősebb a mezőnyben, mint ha egy olyanra, amely még több munkát és adatgyűjtést igényel.”

„Meg vagyok arról győződve, hogy ha összehasonlítjuk Scottot és Toprakot, akkor egyértelmű lesz, hogy Toprak egy sokkal jobb versenyző – tette hozzá. – Minden téren jobb, nemcsak pusztán a vezetés, hanem például munkamódszerei és a pályán kívüli tevékenységei szempontjából is. Toprak versenyzőként jobban koncentrál a munkájára, és ez a hozzáállás nagyon fontos. Néha az ember Scottot megpillantva úgy véli, hogy ő egy igazán jó versenyző, de aztán a következő alkalommal, amikor meglátja, azt gondolja, hogy csak egy aranyifjú.”

Redding szerint Razgatlıoğlu jobb versenyző nála, „sokkolóan” hatott rá a török pilóta teljesítménye