back to top
2024. június 28. 07:29
KezdőlapMotoGP„Kínszenvedés is lehet” – van esélye a MotoGP-ben maradni a leginkább bajban...

„Kínszenvedés is lehet” – van esélye a MotoGP-ben maradni a leginkább bajban lévő pilótának?

Augusto Fernández bevallotta, ő maga sem tudja, hogy mi lesz vele jövőre, és nem tartja kizártnak, hogy a szezon hátralévő része valóságos tortúra lesz számára. A GasGas motorosa szeretné megfordítani a helyzetét, de jelenleg nehezen látni, hogy hogyan maradhatna a MotoGP-ben.

Augusto Fernández tavaly mutatkozott be a MotoGP-ben, miután 2022-ben megnyerte a Moto2-es világbajnokságot. Bár nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, az is tény, hogy 71 pontja több, mint amennyit Marco Bezzecchit leszámítva az azt megelőző idény másik négy újonca együttesen össze tudott kaparni. A KTM pedig meg is adta neki a bizalmat az idei szezonra, hiszen nem őt, hanem a tapasztalt Pol Espargarót fokozták le tesztpilótának.

A 2024-es idény azonban egyelőre borzalmasan alakul a spanyol motoros számára. Nem elég, hogy hét forduló után alig több mint harmadannyi egységgel rendelkezik ahhoz képest, amennyinél a 2023-as esztendő hasonló szakaszában tartott, csapattársa, az idén debütáló Pedro Acosta jelenleg a legjobb olyan pilóta, aki nem a Ducatin ül. Nem csoda tehát, hogy az osztrák gyártó jövőre már nem tart igényt a szolgálataira állandó pilótaként.

Hivatalos: Bastianini mellett Viñales is a KTM-nél folytatja

„Jelenleg én vagyok a legrosszabb helyzetben – nyilatkozta Fernández a Relevónak adott interjújában. – Tudom, hogy sokkal több van bennem. Több mint fél év van még hátra, szóval ez akár kínszenvedés is lehet. Nem tudom, mi lesz jövőre, de még van fél évünk. Nem hiszem, hogy végig ennyire rosszul érezném magam.”

Bár hozzá hasonlóan Jack Miller is partvonalon kívülre került a KTM-nél, de Fernándezzel ellentétben az ausztrál versenyző esetében nagyobb a realitása annak, hogy egy másik márka mentőövet dobjon neki. A 26 esztendős motorosnak azonban kisebbfajta csodára lenne szüksége, hogy a királykategóriában maradhasson, máskülönben a pletykák szerint a Superbike-világbajnokság lehet a következő állomás számára.

„Meg kell próbálnunk erőt meríteni, és megfordítani a helyzetet, mert a többi versenyző rengeteg információt [szolgáltat], amit lemásolhatunk – utalt elsősorban saját márkatársaira. – A szezon hátralévő részében igyekeznünk kell jól teljesíteni, jövőre pedig meglátjuk, hol leszünk. Azonban legalább ezt meg kell fordítani.”

Ilyet is ritkán látni egy újoncnál: szenvedő csapattársa Acosta lemásolásában látja a megoldást

Persze láttunk már olyat, hogy egy versenyző helyzete kilátástalannak tűnt, de az idény végére feltámadt, amivel megmentette MotoGP-karrierjét. Ehhez nem is kell annyira messzire mennünk az időben, hiszen Fabio Di Giannantonio a tavalyi idény kétharmada után nem igazán reménykedhetett királykategóriás ülésben, de miután kiderült, hogy Marc Márquez érkezése miatt távoznia kell a Gresinitől, látványosan magasabb fokozatba kapcsolt, aminek köszönhetően előbb megszerezte első dobogóját a géposztályban, majd jött a győzelem, aminek hatására a VR46 vele pótolta a Hondához igazoló Luca Marinit. Fernández minden bizonnyal egyedül valami ilyesmiben reménykedhet.