back to top
2024. május 02. 17:54
KezdőlapMotoGPIlyet is ritkán látni egy újoncnál: szenvedő csapattársa Acosta lemásolásában látja a...

Ilyet is ritkán látni egy újoncnál: szenvedő csapattársa Acosta lemásolásában látja a megoldást

Augusto Fernández elárulta, le akarja másolni Pedro Acostát, ami a motor vezetését illeti, és úgy véli, Jerezben könnyebb lesz ezt megtennie, mint Austinban volt. Az idősebbik spanyol versenyző megérti, ha csapattársa hamarabb kapja meg az új alkatrészeket, mint ő.

Pedro Acosta egyelőre minden várakozást felülmúlva teljesít újoncként a MotoGP-ben. A GasGas pilótája már Portugáliában dobogóra állhatott a főfutamon, de akkor még szerencse is kellett hozzá Maverick Viñales kiesésének formájában. Austinban viszont már legfeljebb annyi a kérdés, hogy Marc Márquez kiesése nélkül is második lett volna-e. Eredményeinek köszönhetően pedig a bajnokság negyedik helyén áll, mindössze 5 ponttal lemaradva a második Enea Bastianinitől.

A KTM vezére tisztázta, hogy valóban tervezik-e Acosta és Miller kicserélését az idei szezonban

Vele ellentétben csapattársa, a másodéves Augusto Fernández nem kezdte fényesen az idényt. Katarban pontot sem szerzett, majd Portimãóban tizenegyedikként intették le, múlt héten pedig a tizennegyedik pozícióban látta meg a kockás zászlót, több mint 25 másodperces hátrányban Acosta mögött. A 26 éves motoros belátta, hogy tanulnia kell honfitársától.

Kemény futam volt – utalt az Amerikai Nagydíjra. – Ugyanakkor már alig várom, hogy ismét Európában, Jerezben legyünk, egy olyan pályán, ahol tudom, hogyan kell gyorsan menni. Ott talán kicsit könnyebb megérteni, hogy Pedro hogyan vezeti ezt a motort, mert elképesztően megy, és kihozza a maximumot a motorból. Alig várom, hogy lássam, mire képes Jerezben, én pedig képes leszek-e lemásolni, és rájövök-e, miként lehetek legalább közelebb. Tudom, hogy küszködöm. Az összes többi KTM-essel együtt a lágy hátsó gumit választottuk, csak Pedro ment a közepessel. Szóval ez egy jó választás volt a részéről. Tökéletesen érzi a géposztályt és főleg a motort. Nagyon magabiztosan motorozik, ez az, amit mondtam. Nekem talán olyan pályákra van szükségem, amelyeket ismerek, hogy jobban megértsem, hogyan motorozik, és hogy képes vagyok-e lemásolni néhány dolgot. Jerez egy jó pályám. A [futam utáni] teszten is lesz lehetőségünk kipróbálni dolgokat. Ha pontosan az ő beállításait kell használnom, és ki kell próbálnom, amit ő csinál, akkor a teszten meg fogom tenni.”

Nem Fernández az első a KTM pilótái közül, aki ilyesmiről beszél, hiszen a portugáliai hétvége után a gyári csapat versenyzője, Jack Miller a mezőny egyik legtapasztaltabbjaként kijelentette, tanulnia kell az újonctól. A Moto2 2022-es világbajnoka tisztában van vele, hogy időbe telik, mire javulni fog a helyzet, már amennyiben ez egyáltalán megtörténik.

Márkatársai is az egekig magasztalták az őket legyőző Acostát, egyikük máris tanulna tőle

Biztos, hogy valamilyen módon másképp motorozik – fogalmazott. – Nagyon magabiztos a [motor] elejét illetően, és fékezésnél nagyon bedől. Jól csinálja. Szóval, ahogyan mondtam, sokat kell tanulmányoznunk őt, azt is, ahogyan dolgozik a testével. Sokat használja a testét. Rendelkezésünkre áll, hogy lemásolhassuk. Nem egy nap alatt fog megváltozni [a helyzet], de meglátjuk, hogy meg tudunk-e tenni egy lépést, hogy közelebb kerüljünk hozzá.”

Fernández hozzátette, nincs problémája azzal, ha a KTM esetleg Acostának hamarabb biztosítja az új alkatrészeket, mint neki. „Most ő a gyártó legjobbja – szögezte le. – Nézzék meg [a vasárnapot], ő dobogós, a következő KTM pedig a kilencedik. Jól motorozik. Megérdemli az elemeket, megérdemel mindent, és meg kell értenünk, hogyan tud ennyire gyorsan motorozni.”