back to top
2024. július 04. 16:18
KezdőlapMotoGPHivatalos: Aleix Espargaró a Honda tesztpilótájaként folytatja a pályafutását

Hivatalos: Aleix Espargaró a Honda tesztpilótájaként folytatja a pályafutását

A mostani idény végén Aleix Espargaró visszavonul a teljes szezonos versenyzéstől. A MotoGP-től viszont nem távolodik el, hiszen bejelentették, hogy jövőre a Honda tesztpilótája lesz.

Az előző MotoGP-szezonok nem kimondottan a Honda tündökléséről szóltak. Ráadásul az aszakaiak a Yamaha fejlődésével a mostani idényre egyedüli sereghajtóvá váltak, amit jól mutat, hogy a legjobb eredményük Joan Mir kilencedik helye a jerezi sprintről. A gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának legeredményesebb gyártója így nem várhat tovább az előrelépéssel, ők pedig most ennek megfelelően igazoltak.

Zarco a rossz eredmények ellenére is bízik a Hondában, pedig a gyártó még az „alapokat” keresi

„A Honda Racing Corporation 2025-ben Aleix Espargaróval, mint tesztpilótával erősíti meg a tesztprogramját. A 34 éves versenyző a közel 250 királykategóriás indulásával rengeteg tapasztalatot hoz majd magával a MotoGP-gépeket illetően, valamint a három győzelmet és több mint 1300 MotoGP-pontot tartalmazó bizonyítványát. Espargaró a HRC oszlopos tagjával, Stefan Bradllel együtt folytatja majd a Honda RC213V fejlesztését” – olvasható a japán gyártó közleményében.

Espargaró 2012 óta folyamatosan a MotoGP állandó mezőnyének tagja. A királykategóriában több gyártónál is megfordult, de 2017 óta már az Apriliát erősíti. A noaleiek pedig az ő közreműködésével sokat erősödtek az évek alatt. A korábbi küszködések után a granollersi motoros 2022-ben megszerezte az első győzelmét a motorjukkal, és abban az évben egy ideig úgy tűnhetett, hogy még a bajnoki címre is van esélye. Ezt látva jó döntésnek tűnik, hogy a Honda őt választotta ki erre a szerepre.

Annyi biztos, hogy ez nem volt egy kifejezetten meglepő lépés. Espargaró a Katalán Nagydíj sajtónapján jelentette be a visszavonulását a teljes szezonos versenyzéstől, de már akkor is kijelentette, hogy nem szeretne teljesen eltávolodni a MotoGP-től. Egy ideig aztán úgy látszott, a Yamaha tesztpilótája lehet, de a közelmúltban már lehetett sejteni, hogy végül a Honda lesz a befutó.

Ezúttal sem az eszére hallgatott Aleix Espargaró, amikor másodszor is a visszavonulást választotta

„Nagyon izgatottan várom, hogy elkezdjem a pályafutásomnak ezt az új fejezetét! – írta Espargaró az X-oldalán. – Megtiszteltetés, hogy tesztpilótaként és csapattagként csatlakozhatok a HRC-hez! Megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni, hogy segítsek nekik visszatérni a csúcsra!”